Харківський сміттєпереробний комплекс відкриють до Дня міста (фото)

Фото: www.city.kharkov.ua

Зараз до сортувального комплексу вже завезли обладнання та закладають фундамент для його встановлення. Передбачається, що половину всіх зібраних в місті відходів утилізуватимуть на цьому полігоні.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради.

Як повідомив директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко, основні будівлі комплексу вже готові на 30%.

«Сортувальний комплекс незабаром закриємо стінами. Там вже встановлене сито — одне з найбільших в Європі. Зараз ми працюємо над цокольним рівнем і закладаємо фундамент для встановлення обладнання, яке повністю є в наявності. Також почалося завезення обладнання для системи видобутку та подачі газу на когенератори. Основні компоненти переробки полігонного газу в електрику вже встановлені. Електроенергія буде використовуватися для наших власних потреб, а надлишки продаватимемо для погашення кредиту Світового банку, на кошти якого і будується цей завод», — зазначив Юрій Суярко.

За словами директора підприємства, з усіх відходів, які збираються в Харкові, близько 50% потраплятимуть на полігон. Щоб збільшити відсоток корисних відходів і зменшити кількість відходів, які потрапляють в тіло полігону, необхідно впроваджувати роздільний збір сміття, що дозволить збільшити ефективність сортувальної лінії в чотири рази.

У Харкові вже півроку проводиться експеримент із сортування сміття жителями міста, і його результати показали, що близько 70% відсортованих відходів можуть надалі перероблятися.

Як розповів Юрій Суярко, старий полігон вже рекультивували на 35%. З настанням тепла його поверхню почнуть вкривати геомембраною, а потім засиплють її фільтраційним шаром, грунтом і зверху висадять дерева, чагарники і траву.

Планується, що повністю готовий сміттєпереробний комплекс буде відкрито до Дня міста Харкова.

Як повідомляв Харків Times, на проспекті Перемоги, 66-К в Олексіївському житловому масиві в травні були встановлені перші три контейнери для роздільного збору сміття.

У липні аналогічні контейнери з’явилися біля інших будинків на Олексіївці і Павловому полі.