Сім’я Кернеса вимагає його виправдання в суді

Фото: kharkov.dozor.ua

Київський районний суд м.Полтави продовжив розглядати справу по обвинуваченню Геннадія Кернеса і двох його охоронців у викраденні і тортурах активістів Євромайдану. На відновлення процесу після смерті Геннадія Кернеса наполягали його сини, вони мають намір добитися виправдувального вироку для батька.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформ з посиланням на адвоката Кернеса Олександра Гунченко.

Підготовче засідання, на якому суд було подано клопотання про заперечення проти закриття справи через смерть Кернеса, відбулося 29 січня.

“Захист Кернеса, який помер в ніч на 17 грудня в берлінській клініці “Шаріте” від ускладнень, пов’язаних з коронавіруом, подав заяву в інтересах сина Кернеса Кирила і другого сина Даніїла Привалова, які заперечують проти закриття справи через смерть батька і наполягають на його повній реабілітації”, – зазначив Гунченко.

За його словами, суд не заперечував. Чергове засідання призначене на 22 лютого.

Як повідомила представник потерпілих Тетяна Зелькіна, підготовче засідання відбулося після тривалої перерви. Засідання, в ході якого всі сторони збиралися в суді, відбулося в лютому 2020 року.

20 листопада 2020 року Київська райсуд Полтави переніс на 24 грудня підготовче засідання по справі.

Довідка. 2 березня 2015 міському голові Харкова Геннадію Кернесу і двом його охоронцям Віталію Блинникову і Євгену Сміцкому повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Їх звинувачують у викраденні, тортурах і погрозі вбивством щодо двох активістів Євромайдану – Сергія Ряполова і Олександра Кутяніна 25 січня 2014.

26 березня 2015 Генпрокуратура передала обвинувальний акт проти Кернеса і двох його охоронців в суд. 2 квітня Вищий спеціалізований суд України переніс розгляд справи в Полтаву.

10 серпня 2018 суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов закрив справу проти Кернеса у зв’язку з відмовою прокуратури брати участь в дебатах. Суддя зазначив, що прокурори не з’явилися нна жодному з 7 призначених засідань для проведення дебатів. У зв’язку з цим він вважав, що прокуратура відмовилася від звинувачення і закрив справу проти підсудного.

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за підозрою у винесенні неправосудного рішення суддею Антоновим. Також ГПУ подала апеляцію на закриття провадження стосовно Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Як повідомляв Харків Times, харківський міський голова Геннадій Кернес помер у ніч з 16 на 17 грудня в німецькій клініці «Шаріте».

30 грудня на позачерговій сесії Харківської міськради депутати підтримали рішення про увічнення пам’яті екс-мера Харкова.