Облрада заявила про проведення перевірки стану протипожежної безпеки у комунальних установах

Харківська обласна рада заявила про те, що в обласних комунальних закладах «проводиться перевірка стану протипожежної безпеки». При найближчому розгляді з’ясовується, що під «проведенням перевірки» обласні народні обранці розуміють проведення оперативної наради з цього питання та наказ керівникам таких установ до кінця місяця «інформувати обласну раду про стан виконання вимог законодавства з протипожежної безпеки».

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення на офіційному сайті Харківської облради.

Як повідомив присутнім на оперативній нараді перший заступник голови облради Альберт Кононенко, в області налічується 18 «комунальних установ системи соціального захисту населення» у яких на повному державному утриманні проживають три тисячі літніх людей, людей з інвалідністю та «інші громадяни, які потребують особливого догляду». Зокрема, «соціальні послуги стаціонарного догляду» надають п’ять геріатричних пансіонатів, у яких міститься майже тисяча осіб, більшість з яких прикуті до ліжка.

Кононенко нагадав керівникам таких установ, що ввірені їм заклади «обов’язково повинні бути забезпечені зовнішнім та внутрішнім протипожежним водопостачанням, первинними засобами пожежогасіння, мати справну систему електропостачання та належне функціонування шляхів евакуації».

«Трагедія, що сталася з нашими громадянами, які загинули вчора під час пожежі, безпрецедентний випадок. В жодному разі не можна допустити подібних ситуацій. Департамент соцзахисту облдержадміністрації щокварталу проводить моніторинг стану протипожежної безпеки в установах області. Але для посилення контролю за дотриманням працівниками та підопічними правил пожежної безпеки всі керівники комунальних підприємств, установ, організацій мають письмово проінформувати обласну раду про виконання вимог протипожежної безпеки», – вважає Кононенко.

Ось і постановили, щоб до 25 січня керівники всіх таких закладів надали облраді «відповідні документи щодо дотримання правил протипожежної безпеки», а строго до 29 січня – «інформували обласну раду про стан виконання вимог законодавства щодо протипожежної безпеки». Мабуть, на цьому «перевірка» й буде остаточно завершена.

Як повідомляв Харків Times, президент України Володимир Зеленський, який відвідав Харків сьогодні, 22 січня, після трагедії у нелегальному геріатричному пансіонаті «Золотий час», заявив, що в Україні необхідно створити умови для того, щоб люди похилого віку, які потребують догляду й підтримки, мали можливість отримувати якісні соціальні послуги, як у державних, так і в приватних установах.