Юристи надали правову допомогу родинам загиблих в катастрофі АН-26 під Чугуєвом

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Юристи роз’яснили родичам та близьким загиблих у катастрофі військового літака під Чугуєвом делікатні питання щодо транспортування та поховання тіл загиблих, а також отримання грошової допомоги від держави.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення інформаційного агентства Міноборони України “Армія Inform”.

Згідно з повідомлення всі витрати щодо перевезення і поховання тіл бере на себе авіачастина разом із ХНУПС. Університет також надасть матеріальну допомогу, передбачену на поховання.

Далі рідним необхідно лише принести довідку про смерть до свого районного військкомату, де фахівці соціального забезпечення допоможуть із оформленням спеціальних пенсій та пільг, відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» і постанови Кабінету Міністрів України № 975.

Щодо виплат 1,5 мільйона гривень, то військові юристи пояснили, що виплати мають відбутися одразу після проведення ДНК-експертизи та розгляду справи комісією Міністерства оборони України.

10 з 26 загиблих є мешканцями Харківської області. Військовий комісар Харківського облвійськкомату полковник Юрій Калгушкін підтримує зв’язок з сім’ями загиблих земляків та місцевими органами самоврядування. Полковник запевняє, що ніхто з родичів не лишиться на самоті зі своїм горем.

“Дуже страшна подія, яку буде важко пережити всім нам. Запевняю, що на Харківщині кожного військового авіатора поховають з усіма військовими почестями, їхні сім’ї не залишаться наодинці з горем, а пам’ять про загиблих воїнів не згасне. До цього часу все необхідне від нас – армійців – зроблено, залишилося лише дочекатися завершення процедури ідентифікації”,  – розповів полковник Юрій Калгушкін.

Як повідомляв Харків Times, ввечері 25 вересня під Чугуєвом, на відстані близько 1 км від міста у напрямку Харкова біля автотраси впав і загорівся літак.

На борту знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

ДБР проводить розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 416 Кримінального кодексу – порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило тяжкі наслідки.