Червонооскільське водосховище стало Оскільським

Фото: Артур Гайдук / zi.ua

Кабінет міністрів України 23 вересня прийняв розпорядження “Про перейменування Червонооскільського водосховища” – відтепер воно називатиметься Оскільським.

Про це Харків Times дізнався з прямої трансляції засідання Кабміну.

Пункт 5.6 порядку денного, яким на засідання уряду виносився проєкт документу, був проголосований членами уряду одностайно без обговорення.

“Перейменувати Червонооскільське водосховище на Оскільське водосховище”, – йдеться у рішенні.

У пояснювальній записці до проєкта рішення зазначається, що його розроблено з метою перейменування водосховища відповідно до Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

“У 1919 році в ході встановлення радянської влади в Україні село Цареборисів було перейменовано на Червоний Оскіл, що мало символізувати встановлення нової “червоної” (тобто комуністичної) влади та нового радянського урядування. У 1961 році було завершено будівництво гідровузла, який отримав назву Червонооскільського, оскільки розташовувався поблизу села Червоний Оскіл, що містить символіку комуністичного тоталітарного режиму”, – йдеться у документі.

Згідно із Постановою Верховної Ради України від 12 травня 2016 р. № 1353-VIII “Про перейменування деяких населених пунктів” село Червоний Оскіл перейменовано на село Оскіл. Разом з цим водосховище поблизу села Оскіл до цього часу не було перейменовано.

Згідно з даними Вікіпедії, будівництво водосховища почалося в 1957 році, під водою лишилися кілька сіл. Наповнення водосховища почалося в березні 1958 року і тривало до весняного водопілля 1959 року. Основним призначенням водосховища було наповнення каналу Сіверський Донець – Донбас в літню пору року, коли канал споживає води більше, ніж звичайна течія Сіверського Дінця в посушливі роки. Водосховище використовується для господарсько-питного та технічного водопостачання Донбасу, зрошення і сільськогосподарського водопостачання, обводнення річок, гідроенергетики та рибного господарства.