Верховний Суд підтвердив незаконність передачі під забудову 1 га землі у Харкові (доповнено)

Фото: sputnik-abkhazia.info

Офіс Генерального прокурора у Верховному Суді відстояв позицію щодо неправомірного надання в користування комерційній структурі земельної ділянки у Харкові площею майже 1 га вартістю понад 12 млн грн.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі офісу Генпрокурора.

“Прокурор довів, що набувач незаконно використав механізм оформлення у користування земельної ділянки у спрощеному порядку – без земельних торгів. Товариство за наявності права власності на три нежитлові приміщення загальною площею лише 546 кв м отримало в користування землю комунальної власності, яка у 15 разів перевищує площу нерухомості. При цьому комерційній структурі спірну земельну ділянку надано для цілей, не пов’язаних з обслуговуванням нерухомості, а для будівництва торгівельного центру з гіпермаркетом та підземним паркінгом”, – йдеться у повідомленні.

Верховний Суд відхилив касаційні скарги відповідачів і залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій про визнання незаконним і скасування рішення Харківської міської ради про передачу товариству земельної ділянки в оренду.

Пресслужба прокуратури Харківської області пізніше повідомила, що ділянка по просп. Ювілейному передана Харківською міською радою у 2018 році. Згідно зі ст. 134 ЗК України, право оренди на зазначену земельну ділянку мало бути продано з земельних торгів учаснику, який би запропонував найвищу плату за користування нею.

“Постановою Східного апеляційного господарського суду від 07.05.2020 залишено без змін рішення господарського суду Харківської області від 23.12.2019 та задоволено позов заступника керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 про визнання незаконним рішення Харківської міської ради щодо передачі в оренду вказаної земельної ділянки. Верховний Суд відхилив касаційні скарги відповідачів і залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій”, – йдеться у повідомленні.

У вказаній постанові Східного апеляційного господарського суду зазначено, що земельна ділянка площею 0,8663 га за адресою проспект Ювілейний, 26 було надано в оренду ТОВ “Перехрестя Плюс”.