Будівництво по вул. Гоголя, 2: активісти вже звернулися до поліції

Фото: Харків Times

Координаторка ініціативної групи #SaveKharkiv, членкиня консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при департаменті містобудування та архітектури ХОДА Олена Рофе-Бекетова звернулася до поліції із заявою про порушення законодавства при виконанні будівельних робот на будинку по вул. Гоголя, 2, що є пам’яткою архітектури.

Про це Харків Times дізнався з тексту заяви, який представила редакції Рофе-Бекетова.

У документі сказано, що з червня на будинку ведуть активні будівельні роботи, працює кран. При цьому ніде на об’єкті будівництва не встановлено Паспорту об’єкту – спеціального інформаційного стенду із зображенням об’єкта будівництва, назвою будівництва, генпідрядника та іншою інформацією. Необхідність установки інформаційного стенда визначена Законом України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

У той же час, будинок №2 по вул. Гоголя є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення (охоронний № 7046-Ха, занесена до Державного реєстру нерухомих, пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 04.06.2020 № 1883). Як зазначено у листі Департаменту архітектури і містобудування ХОДА, 9 червня фахівцями Департаменту виявлені ознаки проведення робіт на пам’ятці (демонтовані покриття покрівлі та конструкції даху), встановлено власника відповідних приміщень – замовника робіт. Департамент звернувся на адресу замовника з вимогами щодо припинення діяльності, яка створює загрозу пам’ятці або порушує законодавство, державні стандарти, норми й правила у сфері охорони культурної спадщини.

“Ми бачимо, що на поточний момент незаконні будівельні роботи тривають, в порушення прямої вимоги Департаменту архітектури і містобудування ХОДА – Органу охорони культурної спадщини (архітектура) в Харківській області”, – йдеться у заяві.

Рофе-Бекетова вимагає невідкладно розпочати досудове розслідування за фактами порушення при проведенні робіт статей 31, 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, а також статей 24, 26 Закону України “Про охорону культурної спадщини”.

“Там і поряд реставрація не стоїть. Те, що ми бачимо очима – це будівництво, це надбудова третього, можливо, й четвертого поверху. Видно неозброєним оком, що це – надбудова”, – сказала журналістам на прес-конференції Рофе-Бекетова. – “Всі ці історії з будинком по вулиці Гоголя, 2, і те, що відбувається на вулиці Куликівській, 5, і те, що відбувається або може відбутися по вулиці Сумській, 28, і те, що відбувається буквально на кожному кроці у центрі міста – це, на жаль, не просто руйнування нашої архітектурної, історичної пам’яті, але таке враження, що це безсилля нашої влади. Бо на кожному будинку, що є пам’яткою архітектури або історії є табличка: “охороняється законом”. Але ми бачимо, що ані держава, ані місцеве самоврядування чи то не знають законів, чи то не вміють їх виконувати. І не можуть змусити виконувати ці закони… Поки що департамент ХОДА мовчить, прокуратура мовчить, Міністерство культури переводить стрілки на місцеві органи охорони архітектурної спадщини – а будівники порушують закони”.

“Документація повинна узгоджуватися з місцевими органами влади, після цього декларацію подають у ДАБІ. Більше того, якщо мова йде про пам’ятку архітектури, дозвіл видає не місцева ДАБІ, а столична. На паркані повинен бути банер з інформацією про дозвіл, назвою проектної організації, компанії забудовника, головного архітектора проекту, контактами. Сьогодні ми цього не бачимо”, – сказала архітекторка-реставраторка, членкиня консультативної ради Катерина Кублицька.

Професор НТУ “ХПІ”, член консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Харківської області при департаменті культури і туризму ХОДА Михайло Красиков, розповів журналістам, що будинок по вулиці Гоголя, 2 побудував у 1818 році харківський архітектор Євген Васильєв, якому належить авторство низки визначних споруд у Харкові, зокрема, дзвіниці Успенського собору. Певний час архітектор сам жив у ньому. Тоді будинок мав один поверх та мансарду. У 1848 році інший видатний харківський архітектор – Андрій Тон – перебудував будинок та надбудував другий поверх. У такому вигляді будівля і перебувала донедавна. Будинок побудований у стилі класицизму, автентичних зразків якого в Харкові залишилося обмаль.

За словами Красикова, профільний департамент ХОДА направив забудовникам листа із забороною проведення робіт та вимогою підготувати відповідну документацію. Активісти разом з представником департаменту зустрічалися з представником власника будинка, і той пообіцяв, що зробить та погодить всю необхідну документацію, і роботи будуть вестися у відповідності до закону. “Але вже пройшло більше місяця, документи насправді не робляться, роботи проходять”, – сказав Красиков.

Довгий час будинок належав лютеранській громаді Харкова – в ньому проживав пастор і працювала школа. За словами пастора Української лютеранської громади Віктора Хаустова, будівля по вул. Гоголя, 2 представляє також неабияку історичну цінність, адже у ній бували пов’язані з лютеранською громадою визначні харків’яни. Серед них – харківський губернатор Герман Тобізен, підприємці Максиміліан Гельферих та Вільгельм Трепке, попечитель Харківського навчального округа граф Юрій Головкін, музиканти, антрепренери та інші люди, які вписали свої імена у історію Слобожанщини.

В.о. директора департаменту містобудування та архітектури ХОДА Юрій Фурсов повідомив, що забудовник підчас зустрічі з ним визнав порушення закону при проведенні робіт. “Була зустріч, дали можливість до завтра демонтувати металеві конструкції, що виходять за межі існуючої будівлі. Якщо цього не станеться – завтра підписую листи в обласну поліцію і в обласну прокуратуру”, – сказав Фурсов.

Як повідомляв Харків Times, “реконструкція”, яка проводиться за адресою: вулиця Куликівська, 5 насправді є зведенням пенобетонної коробки, що займає тротуар перед пам’ятником архітектури, розташованим на вулиці Куликівській, 3 поруч із пам’яткою архітектури на вулиці Куликівській, 5.

Тимчасова комісія Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації підтримала проєкт реконструкції будівлі по вул. Сумській, 28 під торговельно-офісний центр. Будинок належав поляку Едварду Борткевичу – поміщику та власнику винокурного заводу поблизу Мерефи. У ньому народився у 1877 році та мешкав близько 40 років композитор Сергій Борткевич.