Харків може втратити ще одну пам’ятку архітектури та історії

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

“Реконструкція”, яка проводиться за адресою: вулиця Куликівська, 5 насправді є зведенням пенобетонної коробки, що займає тротуар перед пам’ятником архітектури, розташованим на вулиці Куликівській, 3 поруч із пам’яткою архітектури на вулиці Куликівській, 5.

Про це Харків Times повідомив один з читачів нашого видання.

Харків’янин надав редакції копію своєї заяви до правоохоронних органів.

Як з’ясувала наша редакція, в Єдиному реєстрі Державної архітектурно-будівельної інспекції України за № ХК 061193542512 значиться “реконструкція офісного будинку” за адресою вулиця Куликівська, 5. Однак за цією адресою розташований чотириповерховий житловий будинок побудований на початку XX століття, який є пам’яткою архітектури місцевого значення й має охоронний № 240.

Поруч із цим будинком, за адресою вул. Куликівська, 3 розташована ще більш стара будівля, побудована у 40-х роках XIX століття, що також є пам’яткою архітектури місцевого значення № 492.

Ця будівля є пам’яткою архітектури та історії міста. Поруч, по провулку Воробйова, 15 збереглася також старовинна будівля кондитерської фабрики купця Федора Муравйова. Частиною комплексу цієї фабрики й була будівля по вул. Куликівській, 3, де розташовувалася булочна, яка торгувала булочними та кондитерськими виробами, що вироблялися на фабриці, як пише історик Андрій Парамонов у виданні KHARKIV Today.

А ось як раз перед цією будівлею, впритул до неї й ростуть стіни незрозумілої споруди, що вже сягнули другого поверху більш ніж столітнього пам’ятника архітектури.

Оголошення на паркані навколо будівництва свідчить: “Проводиться реконструкція нежитлової будівлі літ.” А-1 “, яка розташована за адресою: м.Харків, вул. Куликівська, 5. Замовник Кузнецова Альбіна Сергіївна. Авторський нагляд здійснює Лепетило Іван Олександрович. Реконструкція виконується господарським способом”.

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Товариш Лепетило вказаний у якості наглядаючої особи й у реєстрі Державної архітектурно-будівельної інспекції. Мабуть, відрізнити житловий будинок від офісного, реконструкцію від будівництва та розібратися із дійсною адресою об’єкту – не входить до його наглядових функції.

Будівля, що зводиться, займає собою практично весь тротуар, далеко заступаючи за червоні лінії. Для проходу людей по вулиці Куликівській у напруженому місці, де до неї підходять вулиця Воробйова та однойменний провулок, а також при її перетині з вулицею Громадянською, залишається не більше метра.

Ми говорили з жителями будинку №5 по вулиці Куликівській. Вони дуже незадоволені тим, що коїться біля їхнього будинку-пам’ятки, вони хвилюються про його долю й про долю своєї вулиці.

Ми не знаємо достеменно, ким є Кузнецова Альбіна Сергіївна. Втім, дівчина з такими ПІБ значиться у Єдиному державному реєстрі декларацій як донька інспектора слідчого відділу Індустріального відділу поліції ГУ НП в Харківській області Кузнецової Вікторії Олександрівни та співробітника компанії “Житлобуд-2” Кузнецова Сергія Олександровича. А ще дівчина із такими ПІБ із жовтня 2018 р. є власником та керівником ТОВ “Побутові послуги міста” (основна сфера діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна), офіс якого розташовано зовсім неподалік від будівництва, що викликає обурення, – у будівлі по пер. Слюсарному, 1. Згідно з інформацією, що знаходиться у відкритому доступі, 23-річна Кузнецова Альбіна Сергіївна брала участь принаймні у двох аукціонах на право придбання об’єктів незавершеного будівництва, втім, не перемогла у жодному з них.

Фото: Сергій Бобок / Харків Times
Фото: Сергій Бобок / Харків Times
Фото: Сергій Бобок / Харків Times
Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Як повідомляв Харків Times, у вересні 2019 року компанія-забудовник “Житлобуд-2”, що починає будівництво багатоповерхового будинку за адресою вулиця Садова, 9, взяла на себе зобов’язання по реставрації пам’ятника історії та архітектури “Будинку Сурукчі” по вулиці Садовій, 7.