Міністр охорони здоров’я заявив про недоплату залученим до боротьби COVID-19 медикам у Харківській області

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив про недоплату надбавок за березень медикам, які лікували хворих на COVID-19, у Харківській області.

Про це Харків Times дізнався з його виступу на брифінгу 9 травня.

Степанов зазначив, що уряд та МОЗ до 15 квітня перерахували в регіони 905 млн грн медичної субвенції. За його словами, з них 181 мільйон гривень виділено на доплати медикам, які лікували хворих на COVID-19, що повністю перекривало потреби регіонів.

“Працюючи керівником області протягом двох років, можу сказати, що після отримання коштів на виплату заробітної плати максимальний термін – тиждень. У нас відбувається квест якийсь, коли ми шукаємо, чому не виплатили кошти нашим медикам”, – сказав Степанов.

Він повідомив, що на цьому тижні провів нараду з керівниками департаментів охорони здоров’я та заступниками голів облдержадміністрацій, на якій було поставлено завдання виплатити всі надбавки і відзвітувати до кінця робочого дня 8 травня.

Три області – Дніпропетровська, Київська та Херсонська – взагалі не відзвітували про ситуацію з доплатами медикам, а інші – виплатили лікарям мало.

“Я наведу приклад. Харківська область проінформувала про 17 медичних працівників, що у березні були зайняті лікуванням чотирьох хворих. Загальна сума коштів, що виплачена і якості доплат з бюджетів усіх рівнів –  14 900 грн, або 870 грн кожному, якщо просто поділити та вивести середнє. Якісь цікаві три оклади в Харківській області. Така ж ситуація в інших областях відбувається”, – заявив Степанов.

Він запевнив, що ситуацію з доплатами медикам доведуть до кінця, і всі медичні працівники, які повинні були отримати доплату, її отримають. Також міністр додав, що звітуватиме президенту та прем’єру щодо цієї ситуації та наполягатиме на ухваленні відповідних кадрових рішеннях. “Я не розумію, хто давав право знущатися над нашими медичними працівниками, які працювали і працюють з хворими на COVID-19, які рятують наше життя, які все роблять для того, щоб ми були здорові. Я вважаю, що це неприпустимо”, – наголосив Степанов.