Суддю, який закрив справу Кернеса, вже ні у чому не підозрюють

Фото: Украинская правда

Слідчі закрили провадження, розпочате за статтею “Постановлення завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови” відносно судді Київського райсуду Полтави Андрія Антонова, який в серпні 2018 року закрив справу проти Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Про це  Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного з посилання на Офіс генпрокурора.

Провадження закрито через “відсутність в діянні складу кримінального правопорушення”.

Справа розслідувалася слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Полтаві, за процесуального керівництва прокуратури Полтавської області.

“За результатами розслідування 16.03.2020 слідчим прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України. Законність прийнятого рішення на цей час перевіряється прокурором у кримінальному провадженні”, — йдеться у відповіді Управління інформаційної політики Офісу генпрокурора.

Довідка. 2 березня 2015 року міському голові Харкова і двом його охоронцям повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Їх звинувачують у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двом активістам Євромайдану – Сергію Ряполову і Олександру Кутяніну 25 січня 2014 року.

26 березня 2015 Генпрокуратура передала обвинувальний акт проти Кернеса і двох його охоронців до суду. 2 квітня Вищий спеціалізований суд України переніс розгляд справи в Полтаву.

10 серпня 2018 року суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов закрив справу проти Кернеса у зв’язку з відмовою прокуратури брати участь в дебатах. Суддя зазначив, що прокурори не з’явилися на жодне з 7 призначених засідань для проведення дебатів. У зв’язку з цим він вважав, що прокуратура відмовилася від звинувачення і закрив справу проти підсудного.

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за підозрою у винесенні неправосудного рішення суддею Антоновим. Також ГПУ подала апеляцію на закриття провадження стосовно Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Розгляд апеляції не може розпочатися з грудня 2018 року. Засідання суду по її розгляду постійно переносяться з різних причин, в том числі, черзе хворобу обвинуваченого чи його адвокатів.

Як повідомляв Харків Times, Вища рада правосуддя (ВРП) звільнила суддю Київського районного суду Полтави Андрія Антонова, який закрив справу мера Харкова Геннадія Кернеса.