Десятки мільйонів гривень складають збитки транспорту у Харкові через карантин

Фото: Status Quo

Харківські перевізники терплять значні збитки через карантинні заходи в зв’язку з загрозою коронавірусу.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Пасажиропотік зменшився практично у 10 разів з моменту обмежень та зміни схеми руху громадського транспорту. Інформацію журналістам Суспільного підтвердив заступник мера Євгеній Водовозов. На питання, про яку суму збитків йдеться, відповів: “Повністю ще не підрахували, але йдеться про десятки мільйонів”.

За його словами, 2 квітня місто перевезло майже 192,5 тисячі пасажирів. До карантину усім громадським транспортом міста на день користувалися до 2 млн людей: “700 тисяч перевозить метро, стільки ж електротранспорт і, плюс мінус, автобуси”.

Чи не доведеться збільшувати вартість проїзду після карантину, щоб відшкодувати завдані збитки — заступник мера Євгеній Водовозов відповів, що це незаконно.

У метро нині працює обслуговчий персонал, виконують планові роботи, щоб підтримувати метро у робочому стані: “Щоб у випадку необхідності швидко його запустити”, — сказав Водовозов.

Водовозов каже, підвищувати вартість проїзду після карантину, щоб відшкодувати ці збитки, у мерії не планують.

Перевізники тим часом відправляють водіїв у відпустки за свій рахунок, розповів директор одного автотранспортних підприємств Валерій Дробушко. Більшість маршрутів, які обслуговує підприємство, є приміськими.

“70% таких маршрутів. Щодо міста, у мене всі маршрути були зав`язані до метро. Вони перестали бути затребувані, ось і все. 250 машин в мене загалом. Зрозуміло, що воно все зупинилось. Чесно кажучи, підрахувати суми збитків просто нереально. Я вам поясню: в мене на роботу ходить 4 охоронця, 2 механіки, головний бугалтер та начальник відділу кадрів. Це з 400 людей. Що ще потрібно казати? В мене станом на сьогодні заборгованість десь близько 5 мільйонів і немає прибутку. Все померло, а далі, що буде — не знаю. В мене їздять 4 автобуси на заказ — фірми ми обслуговуємо. І це все”, — розповів Дробушко.