У Боровій – спалах гепатиту серед школярів

Фото: Українські Новини

Чотири випадки гострого вірусного гепатиту А зареєстровано серед учнів загальноосвітньої школи у смт. Борова Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру.

«За період з 24 січня по 17 лютого 2020 року серед учнів 5-го класу загальноосвітньої школи ім. В.С. Колісника у смт. Борова зареєстровано чотири випадки гострого вірусного гепатиту А» – йдеться у повідомленні.

Станом на 18 лютого у всіх хворих діагноз підтверджено лабораторно. Один хворий госпіталізований до КНП ХОР «Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня», інші троє – до інфекційного відділення КНП «Борівська центральна районна лікарня». Їх стан задовільний, отримують відповідне лікування.

Проводиться епідеміологічне розслідування та комплекс протиепідемічних заходів – встановлення кола контактних осіб, медичний огляд, спостереження та обстеження контактних, заходи заключної та поточної дезінфекції, лабораторні дослідження проб питної води та ін.

Довідка. Вірусний гепатит А – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції та переважним ураженням печінки. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). До вірусу сприйнятливі люди незалежно від віку. Однією з найбільш уразливих груп є діти дошкільного та шкільного віку.

З урахуванням можливих шляхів передачі гострого вірусного гепатиту А (харчовий, водний, контактно-побутовий) основними заходами неспецифічної профілактики є дотримання санітарно-гігієнічного, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни, безпечність та гарантована якість харчових продуктів та питної води. Дієвим заходом специфічної профілактики є вакцинація.

Як повідомляв Харків Times, кишкова паличка, глисти і неякісна питна вода – результати перевірок у школах та дитсадках Харківщини.

Більше половини перевірених дитячих навчальних закладів Харкова та області мали відхилення від санітарних вимог.