Поліція розповіла про перебіг подій підчас стрілянини біля “Восторгу”

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Валерій Сокуренко розповів журналістам про перебіг подій підчас перестрілки біля супермаркету “Восторг” на вулиці Клочківській 25 жовтня.

Дані слідства на сьогодні не у всьому співпадають з інформацією, яка публікувалася у перші години після події, повідомив кореспондент Харків Times .

Отже, за даними слідства, Олексій Титов, який згодом відкрив стрілянину на парковці супермаркету, під’їхав туди на автівці Toyota RAV4. Близько 12:00 з супермаркету вийшли п’ятеро осіб, які перед цим сиділи там у кафе – серед них були Георгій Ісаков, відомий у кримінальних колах за прізвиськом “Жора”, та його “права рука” Володимир Борох, на прізвисько “Тайсон”.

Коли чоловіки сіли до своєї автівки, до неї підбіг Титов та выдкрив вогонь з пістолета по Ісакову, який сидів на передньому пасажирському місці. Після цього він кинув пістолет та побіг до свого автомобіля. Борох вискочив з машини, відкрив вогонь з пістолета “Вальтер Парабелум” по Титову та поцілив у нього однією кулею. Але раптом його пістолет заклинив. Титов дістав ще один пістолет та розстріляв Бороха – той пізніше помер від поранень в кареті “Швидкої допомоги”. Підчас огляду трупу Бороха судмедексперти встановили в нього два вогнепальні поранення грудної клітини на рівні 8-го ребра праворуч, одне з яких проникаюче, з пошкодженнями внутрішніх органів. Підчас розтину з нього вилучено дві кулі.

Після цього Титов сів до автівки, об’їхав парковку з іншого боку та, зупинився та вистрілив з автомату АК через відчинене вікно машини в бік Ісакова та його супутників, які намагалися підняти та затягти до автівки пораненого Бороха. Можливо, Титов намагався дострілити Ісакова.

Потому Титов поїхав з парковки, покинув машину біля будинку по Клочковській, 193 та підпалив її. О 12.12 у місті була введена операція “Сирена”, а о 12:23 патрульні знайшли палаючу автівку – вони її й загасили. Автівка не числилася в угоні, на ній були номери, видані у Чернівецькій області, але номери кузову знищено. В автівці поліцейські знайшли автомат Калашнікова з патроном у патроннику, магазин до АК з 11 патронами, глушник до автомату, патрони калібру 5,45 та 9 мм, три запали УЗРГ, ніж, два однакових автомобільних номери та особисті речі.

Титов тим часом сів на трамвай та дістався Південного вокзалу – потім свого пасажира впізнала по фото водійка трамваю. Близько 13:00 працівники поліції на підставі орієнтування, помітили поблизу залізничних колій Південного вокзалу чоловіка, схожого на розшукуваного. Вони почали його переслідувати по вулиці Гвардійців Залізничників. Вимогу патрульних зупинитися Титов виконав, але привів в дію бойову гранату Ф-1, що мав при собі. Від поліцейських його відділяло 15-20 метрів, проте правоохоронці не постраждали – мабуть, через поспіх Титов не закрутив до кінця запал, той вибухнув у нього в руках, але основна бойова частина гранати не вибухнула. Внаслідок вибуху Титову відірвало голову, він помер на місці. В нього при собі були ще чотири гранати Ф-1. Підчас огляду тіла у морзі, окрім відсутності голови, встановлена наявність не менше шести ран округлої форми на поверхні обох стегон, в області правої гомілки та лівого колінного суглоба. Виявлено також два фрагменти від гранати – у толщі правого плеча та одежі.

Ісакова “швидка” доставила до Інституту загальної та невідкладної хірургії. В нього – непроникаюче вогнепальне поранення грудної клітини (куля зліва), сліпе вогнепальне поранення лівого плеча, наскрізне вогнепальне поранення правого плеча (куля вийшла в районі лопатки), вогнепальне поранення нижньої третини лівого стегна і рвана рана правої скроневої області з подложною гематомою. Підчас операції в Ісакова вилучена одна куля.

На місці перестрілки правоохоронці вилучили пістолет Walther P1 калібру 9 мм, пістолет Glock 42 з магазином та двома патронами калібру 9х18 мм, пістолет-кулемет Ingram з магазином та 32 патронами калібру 9 мм, а також гільзи калібру 9 мм та 5,45 мм (з автомату, з якого стріляв Титов).

41-річний Володимир Борох мешкав з родиною у Дергачівському районі. Неодноразово притягувався до адмінвідповідальності за порушення правил дорожнього руху, раніше судимий.

41-річний Георгій Ісаков, уродженець селища Панютине Лозівського району, мешканець Харкова, раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності. 23 листопада 2016 року на життя Ісакова вже був вчинений замах з використанням автоматичної вогнепальної зброї. Двоє підозрюваних у виконанні злочину зараз знаходяться у СІЗО, обвинувачення щодо них передано до суду, замовники злочину наразі не встановлені.

47-річний Олексій Титов був зареєстрований у місті Горлівка Донецької області, проживав у Харкові. Майстер спорту з боксу. Титов був раніше судимий за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб та незаконне зберігання вогнепальної зброї та отримав 9 років позбавлення волі. У 2009 році звільнений умовно-достроково. Перебував у розшуку як відповідач у справі про стягнення аліментів.

У справі призначена низка судових експертиз. Слідство розглядає кілька версій замаху на вбивство Ісакова: на замовлення кимось з оточення Ісакова та Бороха; замовлення, пов’язане з комерційною або кримінальною діяльністю потерпілих; а також замовлення вбивства з помсти, корисливих або інших мотивів. Оперативники знімають відео з усіх камер, розташованих в районі “Восторгу”, а також за маршрутом руху автомобілю Титова, опитують свідків.

Як повідомляв Харків Times, внаслідок стрілянини біля супермаркету “Восторг” на вулиці Клочківській вдень 25 жовтня один чоловік загинув, ще один був поранений.

Поранений у перестрілці – відомий у кримінальних колах харків’янин Георгій ( “Жора”) Ісаков. Убитий – Володимир Борох ( “Тайсон”), вважається його “правою рукою”. Це – вже другий замах на Ісакова, чиє ім’я також пов’язують з ім’ям розстріляного у Підмосков’ї у вересні 2016 року лідера бойовиків “Оплоту” Євгена Жиліна.

Той, хто стріляв у Ісакова та Бороха, – уродженець Горлівки Олексій Титов, пізніше він підірвав себе гранатою біля залізничного вокзалу. На дачі Титова у Руській Лозовій співробітники поліції виявили чималий арсенал зброї.

Колишній заступник очільника Нацполіціі, а нині ректор Одеського державного університету внутрішніх справ В’ячеслав Аброськін заявив про триваючу затяжну “війну за перерозподіл сфер злочинного контролю” у Харківській області та попередив, що у цій війні гинутимуть “випадкові громадяни”.