Згоріли живцем в автобусі – у Боровій ексгумували тіла розстріляних окупантами мирних мешканців

Фото: Нацполіція Харківської області

Правоохоронці встановлюють кількість та особи розстріляних російськими окупантами мирних мешканців, які намагалися виїхати з селища Борова Харківської області. По мікроавтобусам з цивільними рашисти гатили з крупнокаліберних кулеметів, встановлених на БТР.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції області та Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, у перший день окупації селища, 14 квітня, евакуаційна колона вирушила до Луганської області – люди вирішили повернутися до своїх домівок. Начальник слідчого управління Сергій Болвінов повідомив, що у складі колони було декілька легковиків та два мікроавтобуси.

“Окупанти спочатку пропустили легкові автівки, але два мікроавтобуса, які рухалися в колонні, були розстріляні. Всі бачили, що це були цивільні, – розповів Сергій Болвінов. – Розстріл відбувся з використанням крупнокаліберних кулеметів, встановлених на БТР, а потім дострілювали вогнепальною зброєю – автоматами Калашнікова”.

Андрій Савченко, який працює водієм пожежного автомобіля, 14 квітня як раз був на чергуванні. Він згадує, як побачили розстріл цивільних. Через велику кількість ворожої техніки не могли дістатися поранених, але все ж таки вивезли їх до місцевої лікарні. Андрій говорить, що пояснити такі злочинні дії окупантів просто неможливо.

“Ми думали якась техніка їм не сподобалася, або злякалися воєнної техніки, але тут воєнної техніки не було, – згадує Андрій. – Вони тупо розстріляли два цивільних автобуси.”

Місцевий мешканець Олександр Деревнін через місяць разом з друзями поховав рештки загиблих. Відразу після розстрілу це було неможливо – не дозволила окупаційна влада.

“Їх хотіли люди поховати, но «местная власть» не давала дозвіл на поховання і близько місяця вони там знаходилися, 11 травня я їх виявив, і з друзями на кладовищі їх поховали.”

Після деокупації селища місцеві мешканці повідомили до поліції про жахливий злочин російських покидьків. За фактом розстрілу цивільної автоколони відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни.

24 січня на кладовищі у селищі Борова слідчі, криміналісти, експерти під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури та оперативним супроводом СБУ вилучили рештки тіл. Також з місця поховання були вилучені особисті речі загиблих. Всі зібрані речові докази будуть направлені на експертне дослідження.

За словами Сергія Болвінова, встановлюватимуть особи загиблих за допомогою аналізів ДНК в лабораторних комплексах, які подарував харківським слідчим американський бізнесмен Говард Баффет. Під час слідчих дій в селищі Борова він ознайомився з роботою правоохоронців.

За інформацією прокуратури області, під час розстрілу загинули щонайменше дев’ять мирних мешканців. Це не остаточні дані, досудове росзлідування триває, і можуть бути виявлені нові обставини жахливого злочину окупантів.

Як повідомляв Харків Times, за даними СБУ, наприкінці вересня російські покидьки розстріляли евакуаційну автоколону з шести легковиків та вантажівки з мирними мешканцями у Харківській області. Експерти на місці виявили 24 тіла загиблих. Серед них 13 дітей та одна вагітна жінка. Частина людей з розстріляної евакуаційної автоколони згоріла заживо.

Декілька людей змогли врятуватися під час обстрілу, і вони розповіли подробиці цього жаххіття слідчим.

Пізніше під час слідчих дії правоохоронці знайшли тіла ще двох загиблих під час розстрілу автоколони під Куп’янськом.