Поліція та СБУ розслідує понад 10 тисяч справ за фактами воєнних злочинів росіян у Харківській області

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

У Харківській області розслідують понад 10 тис. кримінальних справ, відкритих за фактами воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками, та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії рф. 98% з цих справ відкрито за порушення законів та звичаїв війни: бомбардування цивільних об’єктів, вбивста, мародерства, згвалтування.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

“Із вказаної кількості злочинів 7164 пов’язані з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури, 87 – вбивствами, 315 – незаконним позбавленням волі, 1704 – мародерствами, 7 – зґвалтуваннями.”, – розповіли в прокуратурі.

Слідчі також встановлюють обставини загибелі та поранень цивільних осіб. Встановлено, що внаслідок повномасштабної війни у Харківській області загинули 1682 мирних мешканці, з них – 74 дитини. Отримали поранення 2580 цивільних, в тому числі 200 дітей.

Відкрито кримінальні провадження за фактами повного або часткового руйнування майже чотирнадцяти з половиною тисяч об’єктів, з яких 3291 – це багатоповерхові будинки, 5410 – приватні житлові будинки, 356 – заклади культури, 268 – заклади охорони здоров’я. Постраждали також промислові підприємства, заклади освіти, спорту та інші об’єкти.

На деокупованих територіях Харківської області ексгумували 603 тіл цивільних осіб, які загинули від дій російських загарбників.

Проводиться розслідування у 20 кримінальних провадженнях за фактами вивезення зерна та техніки військовослужбовцями рф, знищення майнових комплексів зернових терміналів, елеваторів та посівів зернових культур.

У справах за фактами вчинення воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії рф, повідомлено про підозру 80 особам, у тому числі 18 військовослужбовцям країни-агресора, найманцям приватної військової компанії та учасникам незаконного збройного формування так званої “днр”.

Розслідування воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії рф проводять слідчі Нацполіцї та СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури.

До суду направлено обвинувальні акти стосовно 51 особи, з яких 36 вже засуджено. Зокрема, до одинадцяти з половиною років позбавлення волі засуджено двох окупантів, а саме – навідника та водія-заряджаючого БМ-21 «Град», які вранці 24 лютого з території Бєлгородської області завдали артилерійські удари по громадській інфраструктурі Дергачівського району.

Як повідомляв Харків Times, чотири російські окупанти, які на базі відпочинку «Світло шахтаря» на території Борівської громади Харківської області катували трьох АТОвців, постануть перед українським судом.