Били молотком по пальцям – окупанти, що катували бійців АТО на Харківщині, підуть під суд

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Чотири російські окупанти, які на базі відпочинку «Світло шахтаря» на території Борівської громади Харківської області катували трьох АТОвців, постануть перед українським судом.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

У військових злочинах обвинувачуються двоє найманців приватної військової компанії та двоє військовослужбовців 16-ої окремої бригади спеціального призначення ГУ ГШ ЗС РФ.

Слідство встановило, що обвинувачені катували трьох україніців на початку вересня цього року під час окупації смт Борова Ізюмського району.

Рашисти утримували українських військових без їжі та води в глибокій ямі  на базі відпочинку «Світло шахтаря». З ями АТОвців випускали лише на допити, під час яких чоловіків піддавали жорстоким тортурам.

“Російські найманці надягали на руки чоловікам пластмасові стяжки та мішок на голову. Одного з учасників АТО окупанти били молотком по кінцівках.”, – розповіли в прокуратурі.

Під час допитів рашисти “вибивали” з україинських військових інформацію про інших осіб з числа місцевих мешканців смт Борова, які брали участь у проведенні АТО в період 2014–2015 років.

За інформацією прокуратури, після катувань та нелюдських тортур російські окупанти відпустили потерпілих. Під час звільнення Харківської області Сили оборони України взяли в полон цих чотирьх покидьків. Зараз обвинувачені перебувають під вартою. Судитимуть їх за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Справу розглянуть у Котелевському районному суді Полтавської області.

Як повідомляв Харків Times, в одному з населених пунктів Харківської області спецпризначенці СБУ ліквідували дві групи диверсантів російської приватної військової компанії «вагнер». Одного диверсанта під час штурму вбили, ще чотирьох, в тому числі командира ДРГ взяли в полон.

Слідчі встановили, що чотири російські диверсанти, взяті в полон в Харківській області, катували воїнів АТО. Рашисти тримали українців в ямі без води та їжі, били, погрожували вбивством.

Правоохоронці виявили тіла двох закатованих чоловіків на базі відпочинку «Світло шахтаря» у с. Новоплатонівка Борівської громади. Руки загиблих були з’єднані кайданками.