Почесними громадянами Харкова стали дійсно поважні люди

До майбутнього Дня міста Харківська міська рада на своїй 12 сесії VIII скликання присвоїла чергові звання Почесних громадян п’яти вельми поважним громадянам.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міськради.

У цьому році Почесними громадянами Харкова стали:

  1. Олександр Волобуєв – начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській області, генерал-майор.
  2. Сергій Гузченко – начальник кафедри тактики та загальновійськових дисциплін Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, полковник.
  3. Олег Мікац – командувач Оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-майор.
  4. Володимир Садковий – ректор Національного університету цивільного захисту України, генерал-лейтенант Служби цивільного захисту України.
  5. Валерій Шмуклер – завідувач кафедри будівельних конструкцій Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова, академік Академії будівництва України, професор, доктор технічних наук.

З огляду на воєнні часи, цілком поважний список. І рятувальники наші показали себе справжніми героями, тож можна й нагородити очільника ДСНС. А підготували цих героїв здебільшого у Національному університеті цивільного захисту, можна і ректора відзначити з подякою від містян. І Харківський національний університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба готує прекрасних офіцерів, які зі зброєю в руках боронять нашу країну від рашистської навали, тож і начальник кафедри тактики цього вишу – не остання людина у місті, шана йому й хвала. І зовсім не викликає жодних сумнівів присвоєння цього звання генерал-майорові Олегові Мікацу – командувачу Оперативного командування «Схід», яке безпосередньо і захищає рубежі Харкова.

Питання викликає лише те, що серед всіх цих поважних людей чомусь не знайшлося місця для принаймні двох Героїв України, які свої високі нагороди отримали у березні саме за оборону Харкова. Так, президент Володимир Зеленський відзначив званням Героїв підполковника Павла Федосенка з харківської 92 ОМБР та керівника підрозділу ракетних військ та артилерії полковника Сергія Мусієнко, який, за словами президента, «наніс нищівні удари противнику на Харківському напрямку». Кому ж як не їм і бути Почесними громадянами міста, що завдяки їм залишається нескореним?

Щоправда, й героям минулої війни довелося дуже довго чекати на визнання Почесними громадянами Харкова. Герої другої світової Микола Андрєйко, Сергій Остащенко, Федір Прутов та Михайло Карпєєв свої золоті зірки отримали з 1943 по 1945 роки, а звання Почесних громадян Харкова – з 1999 по 2013.

А ще викликає неабиякі питання наявність у списку Почесних громадян Харкова однієї з лідерів антимайдану 2014 року комуністки Алли Александровської, що так спритно представляла у нашому місті інтереси російського олігарха Григоришина. Та й нікуди з цього списку не подівся й кедебіст Юрій Шрамко, при якому за ґрати попали такі наші земляки, як правозахисник Генріх Алтунян, лікар-психіатр Анатолій Корягін, історик Євген Анцупов. Шрамко «славний» і горезвісними «єврейськими процесами» 80-х років у Харкові. І міськрада ще три роки тому запекло захищала цього свого «почесного громадянина», з усіх сил намагаючись відстояти його меморіальну дошку в середмісті, яку зносили харківські патріоти. А російського сенатора Олександра Шишкіна остаточно викреслив зі списку «почесних» лише Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України наприкінці 2019 року. До того міськрада відстоювала «почесність» цього «громадянина» у судах й дралася за нього, мов лев, попри те що Шишкін підтримував анексію Криму та голосував за введення військ в Україну.

Тобто перебування справжніх Героїв України у цьому «дещо дивному» списку виявляється, мабуть, не дуже доречним. Можливо, треба все ж таки переглядати список?

Як повідомляв Харків Times, виконком Харківської міської ради 28 серпня 2019 року, прийняв рішення про увічнення пам’яті колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр.), а після – начальника столичного управління КДБ (1987-1991 рр.) Юрія Шрамка. Меморіальну дошку цьому діячеві планують відкрити на будинку №8 по вул. Свободи у центрі Харкова, де той проживав з 2001 по 2009 роки. Це рішення напряму протирічило Закону про декомунізацію, так само як і обрання Шрамка у 2010 році Почесним громадянином Харкова (у цих списках кедебешний генерал значиться й досі). Встановлену міськрадою меморіальну дотшку кілька разів зносили харківсьькі патріоти, її навіть приносили до ґанку міськради. Врешті патріоти перемогли, дошки немає.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України своїм рішенням від 6 лютого 2019 року залишив без задоволення касаційну скаргу Харківської міської ради та остаточно залишив у силі судові рішення, що позбавляють російського сенатора Олександра Шишкіна звання “Почесний громадянин міста Харкова”.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.