Шишкіна остаточно позбавили звання почесного громадянина Харкова

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України своїм рішенням від 6 лютого залишив без задоволення касаційну скаргу Харківської міської ради та залишив у силі судові рішення, що позбавляють російського сенатора Олександра Шишкіна звання “Почесний громадянин міста Харкова”.

Про це повідомив відділ зв’язків із громадськістю та засобами масової інформації Генеральної прокуратури.

“Органом місцевого самоврядування не враховано, що цей громадянин, будучи членом Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації, підтримав прийняття постанов від 21.03.2014 «Про ратифікацію Договору між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів» і щодо схвалення Федерального конституційного закону «Про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів – Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя». Більш того, він проголосував за прийняття постанови Ради Федерації “Про використання Збройних сил Російської Федерації на території України”, – йдеться у повідомленні Генпрокуратури.

З точки зору Генпрокуратури та суду, ці обставини вказують на “свідому негативну суспільно-політичну діяльність” громадянина Шишкіна відносно України, яка містить “потенційну загрозу державній безпеці, суверенітету й територіальної цілісності України, а також сприяє терористичній діяльності та окупації території нашої держави”.

Рішення Харківської міськради визнано прийнятим неправомірно та за відсутності законних підстав. Генпрокуратура підкреслює, що своїм рішенням Касаційний адміністративний суд і прокуратура захистили інтереси держави.

Нагадаємо, що попередньою інстанцією, що скасувала рішення Харківської міськради, яка присвоїла Шишкіну в серпні 2014 року звання “Почесний громадянин міста Харкова”, був Апеляційний адміністративний суд Харківської області, який у квітні 2017 року залишив у силі рішення суду першої інстанції. У березні 2017 року рішення про позбавлення звання прийняв Дзержинський районний суд Харкова за позовом прокуратури Харківської області.

Почесне звання присвоїла члену комітету з оборони та безпеки Ради Федерації РФ Олександру Шишкіну Харківська міська рада на своїй сесії у серпні 2014 року “у зв’язку з його меценатською діяльністю”. У списку санкцій РНБО від 2 вересня 2015 року серед 1 124 російських фізичних осіб значиться й Шишкін.

Як повідомляв Харків Times, у ході досудового розслідування справи про державну зраду стосовно колишнього глави Холодногірського району міста Максима Мусєєва встановлений канал передачі секретної інформації до Російської Федерації. Експерти вже підтвердили, що дані, які передавалися каналом зв’язку, «містять державну таємницю і її витік може зашкодити інтересам України у сфері державної безпеки». Слідству відомо про виїзд підозрюваного до Російської Федерації. Мусєєв оголошений у державний розшук, підготовлений пакет необхідних документів для оголошення його у міжнародний розшук.