Члени комісії з екології міськради не погодились направити гроші фонду охорони довкілля на придбання контейнеров для мусору

Фото: Харків Times

Члени постійної депутатської комісії з питань екологічної політики міськради не узгодили направлення грошей Фонду охорони навколишнього природного середовища Харкова на придбання контейнерів для мусору та тампонаж старих артезіанських свердловин.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Питання про приоритетні напрямки діяльності фонду на 2021 рік розглядалося на засіданні Комісії 27 січня. Представник Департаменту житлово-комунального господарства Анастасія Губанова повідомила що обсяг коштів фонду цього року складає 5 520 600 грн. Департамент ЖКХ, що є розпорядником коштів фонду, пропонує витратити ці гроші на придбання контейнерів для побутових відходів та санітарно-ліквідаційний тампонаж кількох артезіанських свердловин КП “Харківводоканал”. Представник департаменту не змогла пояснити, які контейнери передбачається закупити та чому їх придбання, яке є поточною діяльністю відповідного комунального підприємства, має фінансуватися за рахунок фонду, а не з коштів тарифу на вивезення відходів.

Члени комісії відправили доповідь на доопрацювання і вирішили розглянути її повторно на одному з наступних засідань.

Голова комісії Ірина Гончарова (фракція “Європейська солідарність”) зазначила, що система фінансування заходів з Фонду охорони навколишнього природного середовища є непрозорою та непублічною. “Процес обрання заходів не є уніфікованим. Порядок, процедура і критерії відбору відсутні або непрозорі. Рішення приймається без врахування думки членів територіальної громади та депутатського корпусу. Відсутній цілісний підхід до вирішення екологічних проблем – тобто замість системного підходу до фінансування заходів, які мають найбільший вплив на покращення ситуації у місті, але потребують багаторічного фінансування, перевага надається “латанню дірок”… Тобто ми не купуємо датчики моніторингу стану повітря, а їх купують люди за власні кошти, щоб моніторити “Коксохім”, а ми купуємо контейнери, які можуть купуватися за рахунок тарифу. Відсутній моніторинг за ефективністю здійснення заходів, і внаслідок цього ми не можемо визначити природоохоронний ефект, який є найбільш вагомим критерієм відбору природоохоронних заходів”, – наголосила вона.

Члени комісії підтримали цю позицію.

Ви приходите, просите гроші з Фонду. Вас запитують, на що? – ви не знаєте, на що ви їх просите, – сказав Сергій Сирота (фракціяПартії Шарія) .- Я вважаю, що контейнери – це не пріоритетний напрямок . Якщо вони є в тарифі на вивіз відходів, то чому Фонд повинен виділяти на них гроші?

Члени комісії вирішили ініціювати створення робочої групи для розробки нового положення про Фонд, – адже те, що діє насьогодні, було прийняте ще у 2011 р., і, за думкою депутатів, ввже давно застаріло.