Харків’яни просять відкрити інклюзивно-ресурсні центри для дітей з особливими потребами

Харків’яни просять міськраду відкрити передбачену законодавством кількість інклюзивно-ресурсних центрів для дітей з особливими освітніми потребами. У 2017 році Кабмін прийняв постанову № 545, згідно з якою на кожні 12 тисяч дітей повинен бути створений один такий центр. Сьогодні у Харкові працює один ІРЦ.

Про це Харків Times повідомила автор поданої до міськради петиції “За дотримання права дітей на якісну та доступну освіту шляхом створення додаткових ІРЦ, передбачених законом” Тетяна Задворная.

За її словами, сьогодні у Харкові проживає 217 986 дітей. На цю кількість місто повинне мати у своєму розпорядженні 18 ІРЦ. Насправді працює всього один із 13 співробітниками.

Робота ІРЦ дозволяє своєчасно провести комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей та забезпечити дітям з особливими освітніми потребами якісний психолого-педагогічний супровід. Також ІРЦ надають послуги та рекомендації щодо корекції розвитку дітей і включенню дітей з особливими освітніми потребами у загальний освітній процес, що передбачено прийнятою концепцією інклюзивної освіти.

З точки зору автора петиції, включення таких дітей до загальноосвітнього процесу є “важливим, хоча і важким кроком”, який призведе до “виховання чуйних і гуманно орієнтованих дітей, формування особистостей, які будуть піклуватися про своїх батьків у похилому віці та формування більш толерантного суспільства “.

“Просимо органи влади забезпечити законне право дітей з ООП на якісну освіту та відкрити для цього інклюзивно-ресурсні центри, передбачені законом! Віримо, що влада другого по чисельності міста-мільйонника України, в якому є достатньо вищих навчальних закладів для навчання корекційних педагогів, психологів та реабілітологів, здатна організувати якісну та доступну освіту для дітей з особливими освітніми потребами”, – вважає автор петиції.

Для того щоб петиція була прийнята до розгляду міськрадою, вона повинна за 82 дня, що залишилися, набрати п’ять тисяч підписів. На сьогодні її підписали 471 осіб. Підписати петицію можна тут.

Як повідомляв Харків Times, у червні міськрада заявила, що у середній школі №105 Шевченківського району міста відкриють два перших класи, де будуть навчатися діти з особливими потребами.

Наприкінці серпня у Центральному парку культури та відпочинку ім. Горького, біля канатної дороги, відкрився перший у Харкові та один з небагатьох в Україні інклюзивний дитячий майданчик.

У жовтні на вулиці Шевченка, 133 відкрилася клініка для дітей з особливими потребами. Серед методик, застосовуваних у новому реабілітаційному центрі – акватерапія (у клініці є просторий басейн і поки що єдина у Харкові імерсійна ванна), лікувальний масаж, лікування невагомістю, музикотерапія та інше.