Які симптоми захворювання на коронавірус та що робити у разі підозри на нього – поради фахівця

Які симптоми захворювання та який алгоритм дій у разі підозри на COVID-19? Як діяти, якщо симптоми є, а декларації з лікарем немає? Що означає самоізоляція? Коли потрібно викликати швидку та чому не варто самостійно шукати та робити тест на COVID-19?

Відповіді на це питання  Харків Times дізнався з розповіді педіатра, головної спеціалістки договірного відділу Національної служби здоров’я України Тетяни Балтян.

За її словами, початкові симптоми захворювання на COVID-19 схожі на симптоми будь-якої гострої респіраторної вірусної інфекції: нежить, кашель, може бути підвищення температури. Хворий повинен самоізолюватися в окремій кімнаті, користуватися тільки окремо виділеними особистими речима та посудом – з ними не мають контактувати інші люди. Треба дотримуватись відстані не менше приблизно двох метрів від інших людей, запобігати розповсюдження вірусу при кашлі, використовуючи паперові серветки, провітрювати приміщення. Треба обов’язково зателефонувати сімейному лікарю, щоб бути на контролі та консультуватися з приводу своїх симптомів.

Якщо протягом п’яти днів людина продовжує відчувати себе хворою, і температура не спадає, в неї спостерігається задишка, кашель і слабкість, треба звернутися до сімейного лікаря. Але при цьому не йти до нього, в лікарню, а зателефонувати і розповісти симптоми – і лікар прийме рішення про те, чи необхідна госпиталізація. Якщо ж немає такої можливості, перед відвіданням лікарні треба вдягти захисну маску, аби запобігти можливому зараженню інших пацієнтів та медиків.

Якщо у вас не підписана декларація із сімейним лікарем, треба зателефонувати на гарячу лінію обласного центру та розповісти про свої симптоми. Можна також звернутися до лікаря за місцем проживання або викликати “швидку допомогу”. Персонал всіх лікарень має інструкції, як діяти у випадку, якщо до них звертається людина з підозрою на коронавірус.

“Тести на коронавірус не треба робити поголовно всім, тому що багато симптомів, які схожі на коронавірус. Нежить, кашель, невелика температура – і усім підряд робити тести не потрібно”, – каже Балтян. Тести роблять в спеціалізованих закладах за показаннями.

Лікар наголошує, що самостійно людина ніяк не зможе діагностувати в себе коронавірус – підтвердження його наявності може бути зроблено тільки амбулаторно.

Більш ймовірно можуть захворіти люди з хронічними захворюваннями та люди старшого віку. Молоді люди та діти зазвичай переносять хворобу у легкій формі, і вони навіть можуть не зрозуміти, що в них коронавірус. Але вони є розповсюдниками вірусу, і повинні подумати про безпеку своїх батьків та інших людей старшого віку.

“Цей вірус не страшний, але вся ситуація в тому, що він новий для всіх нас. І в нас немає антитіл від цього вірусу. Це як новий штам грипу. Наш організм ще не “знає” цей вірус, і для нього це щось нове. На цей вірус повинні виробитися антитіла, і вже з наступного року ми на нього вже не будемо так реагувати, і не буде таких наслідків”, – зазначила Балтян.

Вона наголосила, що карантин – це відповідальність кожного з нас. Тому карантин не треба сприймати як канікули – треба уникати місць, де багато людей. Інкубаційний період COVID-19 складає до 14 днів.

Лікарка наголошує, що на сьогодні вже з’явилося багато міфів про те, як можна подолати коронавірус. Один з них – це прийом імуномодуляторів, БАДів, профілактичний прийом антибіотиків. “Це все не працює. На сьогодні не існує препарату, який приймають профілактично. Не видумуйте нічого, і не біжить купувати ті імуномодулятори, які сьогодні активно пропонують в аптеках. Вони не працюють, це тільки  витрата ваших коштів, і все”, – каже Балтян.

Ще один розповсюджений міф – що носіння масок запобігає хворобі на коронавірус. “Це теж неправильно. Маску носить тільки та людина, яка захворіла, для того, щоб захистити інших. Ви повинні з розумінням ставитись до людини, яка знаходиться в масці, тому що вона перш за все хоче, щоб ви не захворіли, і з турботою і розумінням відноситься до інших людей”, – зазначила лікарка.