Омбудсмен: проводяться переговори щодо звільнення полонених моряків у рамках рішення трибуналу ООН

Фото: Громадське

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова розповіла про переговори щодо звільнення полонених українських моряків у рамках виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення омбусмена на сторінці у Facebook.

Людмила Денисова пише, що відправила в Росію всі необхідні документи для звільнення українських моряків.

«Хочу уточнити інформацію стосовно 24 військовополонених моряків, – пише Денисова. – 18 липня я підписала клопотання до керівника Слідчого управління ФСБ РФ Михайла Шишова щодо прийняття рішення про обрання мого особистого зобов’язання, як запобіжного заходу для військовополонених моряків, які перебувають у Лефортовському СІЗО. Посольство України в РФ передало через МЗС РФ ці документи до ФСБ РФ і на разі вони перебувають на розгляді керівника Слідчого Управління».

«Мені відомо, що проводяться переговори щодо повернення моряків у рамках виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Сподіваюсь на те, що усі необхідні документи будуть направлені та враховані. Чекаємо на моряків вдома!», – повідомила омбудсмен.

Нагадаємо, 5 листопада 2018 року біля берегів анексованого Криму російські силовики обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них отримали поранення.

Підконтрольний Росії “суд” в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити заарештованих і повернути в Україну затримані кораблі.

9 липня російське слідство висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

15 липня українських моряків включили до списку обміну полоненими.

17 липня Денісова запропонувала звільнити українських моряків під її особисте зобов’язання, оскільки в Кримінально-процесуальному кодексі РФ передбачена можливість відпустити затриманих під особисте зобов’язання або поручителя.

Того самого дня Лефортовський суд Москви продовжив тримання під вартою всім 24 військовополоненим морякам на 3 місяці.