Харків’янин підкорив вершину Евересту (фото)

Фото: 4sport.ua

Завершився весняний альпіністський сезон на восьмитисячниках Гімалаїв, де серед сотні альпіністів з усього світу на найвищі гори планети здійснювали свої сходження й українські альпіністи. Один з них – харків’янин Євген Старосельський.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення 4sport.ua.

Євген брав участь у складі комерційної команди клубу “7 Вершин”. Сходження проходило 24 травня з північного, Тибетського боку гори по стандартному маршруту з використанням кисневих балонів і допомоги шерп.

Варто зазначити, що у Євгена подвійне громадянство, і, офіційно, в цю експедицію він був зареєстрований як громадянин Кіпру.

Про сходження Євгена написав в соцмережах його друг, Роман Старикович: “Сходження на Еверест – це події національного масштабу, тим більше нашого невеликого острова! За час існування нашої цивілізації трохи більше 8000 чоловік тільки змогли це зробити, наш співвітчизник не тільки виконав свою Мрію, але і підняв прапор Кіпру над Еверестом (вдруге в Історії країни). Ми півтора місяці стежили за новинами, погодою в Гімалаях, звичайно ж, хвилювалися! І ось він довгоочікуваний для його сім’ї в першу чергу, та й для всіх нас хвилюючий момент, Yevgen Staroselskiy, наш герой, виходить в зону очікування, з поверненням, bro “.

Фото: 4sport.ua

Також про сходження Євгена написала і Юлія Старосельська: “24 травня о 5.30 ранку Євген Старосельський зійшов на вершину Евересту! Шлях до мрії зайняв у нього … дві третини життя, 44 дня в експедиції і 7,5 годин екстремально складного сходження в зоні смерті – від штурмового табору на 8300 до вершини на 8848 м! на даний момент Євген вже на шляху додому! Всі подробиці подорожі – зовсім скоро і вже особисто від нього! ”

Таким чином, доповнюючи статистику українських сходжень на вершину світу, можна відзначити, що за станом на 29 травня 2019 року, за всю історію на вершині побувало 28 українців (включаючи трьох жінок)

Довідка. Євген Старосельський – майстер спорту з альпінізму (1990), інструктор-методист 3-й категорії, володар жетона «Рятувальний загін» (№ 6165), удостоєний Почесного звання «Сніжний барс» (№ 376, 1986).

Закінчив Харківський інженерно-будівельній інститут, за фахом інженер-будівельник. Заочно закінчив факультет фізвиховання Харківського педагогічного інституту.

У 1981 р. в альптаборі «Алібек» здійснив своє перше сходження на пік Кап. Потім були сходження у Домбай, Цеє, в Приельбруссі.

У 1987 році закінчив Всесоюзну школу інструкторів у навчально-методичному центрі «Ельбрус», став мол. інструктором.

Багато змін пропрацював командиром відділень учасників різних етапів навчання в альптаборах «Ельбрус», «Баксан», «Цей», на зборах Харківської облради «Авангард», у Харківських експедиціях на Памірі і на Тянь-Шані під кер. Ю.І. Григоренко-Пригоди.

Здійснено понад 100 сходжень, з яких 13 – вищої 5, 6 к. С. Найбільш значні: п. Іскандер, С. стіна, 5Б; п. Блюхера, С. стіна, 5Б (1986); п. Джигит, 5Б (1988); Уллу-кара, 6А (1989); Хан-Тенгрі, Ю.-З. кф, 6Б – бронзові медалі на чемпіонаті Союзу (1990).

Фото: 4sport.ua

8 раз сходив на 7-тисячники СРСР: п. Леніна (1982), п. Є. Корженевської (1989), п. Комунізму (1989), п. Хан-Тенгрі (1988, 1990, 1991, 1993).

У 2000, 2001, 2003 рр. – рятувальник-консультант в МАЛ «Тянь-Шань» на льодовику Південний Інилчек.