Правом придбання житла для дітей-сиріт відтепер можуть скористатися люди старшого віку – віце-мер

Фото: 24tv.ua

Порядок придбання житла для дітей-сиріт був змінений, і відтепер цим правом можуть скористатися люди старшого віку. У Харкові вже створюють реєстр для забезпечення житлом сиріт, заявила заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Держава встановила три вікові категорії громадян з числа дітей-сиріт, які можуть претендувати на житло: 18-23 років, 24-35 років, а також 36 років і старше. Громадяни першої категорії отримають на житло 100% державне фінансування у вигляді субвенції, другої – 70% коштів державної субвенції та 30% коштів з бюджету територіальної громади, а третьої категорії – 70% коштів з бюджету громади і 30% – від держави.

Горбунова-Рубан зазначила, що зараз міська влада просить Київ надати роз’яснення щодо забезпечення житлом людей старшого віку. Це пов’язано з тим, що раніше на житлоплощу могли претендувати тільки молоді люди до 23 років, які в більшості своїй не мали сімей. Тепер, у зв’язку зі змінами, необхідно розуміти, чи буде це розрахунок тільки на одну людину, у якої є статус дитини-сироти, і, оскільки багато хто з них вже не самотні, а сімейні люди, як при цьому враховувати потреби їхніх сімей у цілому.

За словами віце-мера, зараз у місті роблять вибірку людей з числа дітей-сиріт, які стоять, як того вимагають умови, на квартирному обліку, і повинні створити відповідний реєстр.

“Потім подивимося, за якими правилами люди отримуватимуть або житло, або компенсацію за правилами, які ми отримаємо”, – повідомила Світлана Горбунова-Рубан.

Громадяни з числа дітей-сиріт можуть звернутися з питанням про придбання житла до Управління обліку та розподілу житлової площі.

Раніше Верховна Рада прийняла законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа”. Документ передбачає, що особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення 23 років не втрачають право на позачергове одержання житлового приміщення або, за їхнім бажанням, – грошової компенсації.