У Харківській області майже немає вільних ліжок для хворих на COVID-19 зі стаціонарним киснем – облдержадміністрація

Фото: Харків Times

У Харківській області на сьогоднішній день є близько 1,1 тис. ліжок зі стаціонарним киснем для хворих на COVID-19, на них розташовано 958 пацієнтів.

Про це заявив журналістам заступник голови Харківської обладміністрації Михайло Черняк, повідомив кореспондент Харків Times.

Він зазначив, що коли у харківських лікарнях не вистачало підключених до стаціонарного кисню місць, хворих, що його потребують, везли в опорні лікарні області, де такі місця є. Всього у лікарнях області є 4,8 тис. ліжок, виділених для хворих на COVID-19. Наразі зайнято 47% ліжок. Всі ліжка, до яких не підведений стаціонарний кисень, забезпечені кисневими концентраторами. Втім, хворим з важкою формою потрібен саме потоковий кисень зі стаціонарного джерела – для них рівень подачі кисню має бути більш високий, ніж може забезпечити концентратор.

“Були розслаблені всі після попередньої хвилі пандемії – і люди, і безумовно, так саме було і по медичних закладах. Але робота тривала. Змінився на сьогоднішній день перебіг хвороби: він став більш агресивний, більш швидкий, і пацієнтів з важким станом стає все більше і більше… І нам якомога скоріше треба зробити ліжок з можливостю підключення до стаціонарного кисню”, – зазначив Черняк.

За його словами, до кінця тижня планується підключення 123 додаткових точок стаціонарного кисню в обласній інфекційній лікарні. Зараз у цій лікарні з 300 ліжок зайняті 296. “В попередню хвилю 40 ліжок було розгорнуто на території дитячої інфекційної лікарні, які обслуговувала доросла інфекційна лікарня. На сьогоднішній день всі 300 ліжок розташовані на території виключно обласної інфекційної лікарні – дитяча лікарня не залучена до роботи з дорослими інфекційними хворими та забезпечує медичної допомоги саме дітям”, – сказав Черняк.

В інфекційній лікарні тривають роботи з розширення реанімаційного відділення до 40 ліжок – за графіком, вони мають закінчитися у травні. Також тривають роботи з ремонту офтальмологічного відділення Обласної клінічної лікарні, яке також виділено для лікування хворих на COVID-19 – там планується розгорнути близько 100 стаціонарних точок кисню. Ще планується розгорнути близько 340 точок у Харківському обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення, який теж виділено для лікування хворих на COVID-19.

Найближчим часом постачальники мають поставити на територію області ще кілька бочок для кисню. Дві із них – більшого об’єму – до “чорнобильської лікарні”, дві – до інфекційної лікарні, і ще три – у трьох лікарнях у районах області. “Відпрацьовуємо питання щодо завозу кисню, щоби всі бочки були заповнені киснем”, – сказав Черняк.

Він повідомив, що Обласний госпіталь ветеранів війни та обласна травматологія, сьогодні знаходяться у резерві та продовжують роботу у звичайному режимі. Вони прийматимуть хворих на COVID-19, якщо у цьому виникне необхідність.

“У міських лікарнях, які підпорядковані міськраді, сьогодні 840 ліжок з надання допомоги хворим на COVID, з них 318 забезпечені потоковим киснем. Заповненість майже повна”, – сказав в.о. директора департаменту охорони здоров’я ХОДА Ігор Волченко, відповідаючи на питання журналістів.

Як повідомляв Харків Times, відповідно до оновлених сьогодні, 23 березня, даних МОЗ України про карантинне зонування, Харківська область перейшла з “жовтої” зони в “помаранчеву”.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 23 березня виявили 96 259 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 843 – за минулу добу.