У Харкові курсанти вийшли на площу з портретами Героїв Небесної сотні (фото)

Фото: Харків Times

20 лютого, в День Героїв Небесної сотні, в Харкові на площі з такою назвою провели акцію, під час якої курсанти Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба вишикувалися з портретами загиблих євромайданівців.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця події.

У пам’ятній акції беруть участь понад двісті осіб – активісти, учасники Еромайдана в Києві і Харкові, представники духовенства, близькі харків’ян, які загинули під час Революції Гідності. 110 курсантів ХНУВС вийшли на площу з портретами Героїв Небесної сотні, серед яких троє жителів Харкова – Владислав Зубенко, Євген Котляр і Юрій Паращук.

Про події 18-20 лютого 2014 року, коли в Києві загинуло найбільше активістів євромайдану, як змінилася Україна і українці за сім років після Революції гідності – про це говорили виступаючі з трибуни, на якій розтягнутий банер: “Портнова та Коломойського за грати!”

Фото: Харків Times

“Хочеться, щоб ми перемогли. Але до цього ще далеко-далеко. Бачите, повилізала зараз з щілин всяка гидота, типа Портнових, Татарових і рангом поменше. Суди, які виносили вироки майдановцям, зараз виносять вироки бійцям АТО. І проблем у нас в житті ще дуже і дуже багато. Сама головна пробдлема, що ті, хто холоднокровно вбивав людей, громадян України, спокійно собі живуть за кордоном, а може, в Україні. І справедливих вироків ми чекаємо вже дуже довго”, – розповів батько загиблого Євгена Котляра Микола Котляр.

Він вважає своїм обов’язком добитися того, щоб вбивці активістів Євромайдану понесли заслужене покарання.

“Революція Гідності у нас була, був Майдан. І як би комусь не хотілося це викреслити з нашої пам’яті, з нашої історії, це нікому не вдастся. Багато людей брали участь у Майдані, пам’ятають про Майдан. Тримають у серці та в пам’яті Героїв Небесної сотні. Ці зерна обов’язково проростуть, і Україна стане процвітающою державою “, – зазначив батько Героя.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Фото: Харків Times

Довідка: 20, лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Переваги та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в Україні вшановують загиблих під час подій у листопаді 2013 року- лютого 2014 року.

Список полеглих Героїв Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок в центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян і громадянин Білорусі Михайло Жизневский. В той же день в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 роки вже налічувалося 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Всі вони увійшли в меморіал борців за українську незалежність – Небесну Сотню.