У Красноградському районі дитина захворіла на правець

Фото: pedpresa.com.ua

У Харківській області вперше за сім років зареєстрований випадок захворювання на правець. Небезпечне інфекційне захворювання виявили у 10-річної дитини, що проживає в Красноградському районі області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру.

За даними епідеміологічного розслідування, орієнтовно в кінці жовтня дитина травмувала ногу, наступивши на цвях у дворі приватного будинку. Батьки потерпілого відразу за медичною допомогою не звернулися, займалися самолікуванням. Номер екстреної медичної допомоги “103” набрали 6 листопада, коли стан дитини різко погіршився – з’явилися судоми, утруднене дихання. Бригада “швидкої допомоги”, яка приїхала на виклик, госпіталізувала дитину до лікарні де було поставлено діагноз: «Правець».

Раніше випадки захворювання на правець були зареєстровані в 2013 році в м. Харкові у двох дорослих.

Довідка: Правець – тяжка гостра інфекційна хвороба, яка виникає в результаті проникнення збудника в організм через пошкоджену шкіру або слизові оболонки. В результаті відбувається ураження центральної нервової системи, що супроводжується тонічною напругою скелетних м’язів з періодичними генералізованими судомами.

Період інкубації (час від зараження до виникнення клінічних проявів) становить від 4-х до 21 доби.

Щоб не заразитися на правець, слід дотримуватися календаря імунізації, робити щеплення у встановлені дати (2, 4, 6, 18 місяців, 6 років, 16 років і в подальшому кожні 10 років).

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області в період з 2 по 8 листопада на грип та ГРВІ захворіли 4525 осіб, 41 з них було госпіталізовано.