У Харкові прощаються із загиблими в авіакатастрофі – на церемонію прибув Зеленський (фото, відео)

Фото: Харків Times

6 жовтня в 10:00 в центрі Харкова на площі Свободи розпочалася жалобна церемонія прощання із загиблими в авіакатастрофі військового літака АН-26 курсантами і офіцерами.

Про це Харків Times дізнався з онлайн-трансляції.

У жалобній церемонії беруть участь президент Володимир Зеленський з дружиною Оленою Зеленської, міністр оборони Андрій Таран, головнокомандувач Збройними силами України Руслан Хомчак, голова ОП Андрій Єрмак, очільник ХОДА Олексій Кучер. До церемонії залучені курсанти Харківського університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба, інституту танкових військ.

На площі встановили фотографії загиблих офіцерів і курсантів. Біля кожної встановили стільці для рідних і близьких загиблих.

Під сумну і дзвінку мелодію, яку виконує військовий оркестр, на площу з автобусів виносять труни з тілами загиблих. Диктор називає звання, ім’я та прізвище кожного загиблого, рік народження. Також повідомляє, де навчався і служив загиблий.

“Капітан Остапенко Олексій Георгійович, штурман Харківського Національного університету Повітряних сил, військова частина А 4104 місто Чугуїв, 1991 року народження. … солдат Дудла Артем Михайлович, курсант 153 навчальної групи льотного факультету 1999 року народження …”, – лунає над головною площею Харкова.

Кожну труну підносять до місця, де стоять чи сидять родичі і близькі загиблого. Фотографії загиблих також показують на екрані прямої трансляції.

Після того, як всі труни було винесено на площу, над площею Свободи прозвучав Гімн України. А над центром міста пролетів військовий літак, символізуючи останній політ.

10:35 – оголошено хвилину мовчання.

О 10:36 над площею Свободи знову пролетіли військові літаки.

Приблизно о 10:43 білі автобуси з останками загиблих стали виїжджати з площі. Харків’яни ставали на коліна перед траурним кортежем в знак скорботи і поваги до жертв авіакатастрофи АН-26.

Приблизно об 11:00 траурну церемонію було завершено. За даними поліції, в ній брало участь близько трьох тисяч осіб.

Траурний кортеж вирушив до місць поховання загиблих офіцерів та курсантів.