У Харкові правоохоронці затримали злочинне угруповання, яке вимагало гроші та погрожувало вбивствами дітей (доповнено, фото)

У Харкові правоохоронці затримали злочинну групу, учасники якої вимагали гроші у підприємців і заможних громадян, погрожуючи їм вбивствами, у тому числі дітей.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

Оперативники спецслужби встановили, що до складу групи входило п’ятеро місцевих мешканців, серед яких були особи, яких уже притягували до кримінальної відповідальності та відбували покарання за насильницькі й майнові злочини.

“В одному із задокументованих епізодів злочинної діяльності учасники угруповання вимагали від харків’янина, який займається професійною медичною практикою у сфері пластичної хірургії, $35 тисяч, погрожуючи, у разі несплати грошей, вбити його малолітню дитину. Інформацію про матеріальний стан лікаря, склад його сім’ї та адресу мешкання вимагачі дізналися від знайомого “жертви”, який також планував нажитися на цьому злочині. Спочатку зловмисники вимагали від лікаря 100 тисяч американських доларів, але згодом погодилися на меншу суму”, – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ разом з поліцією та прокуратурою затримали у Харкові чотирьох членів групи під час одержання обумовленої суми. При обшуках за місцями їх проживання правоохоронці вилучили мобільні телефони, з яких здійснювалися погрози вбивством, а також інші докази протиправної діяльності.

Наразі затриманим повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу (вимагання). Вирішується питання щодо оголошення підозри п’ятому фігуранту кримінального провадження та обрання щодо всіх учасників злочинної групи запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

За цей злочин підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

СБУ перевіряє причетність учасників злочинної групи до вчинення інших насильницьких злочинів на території регіону.

Операція із документування та затримання зловмисників відбувалася спільно з Управлінням стратегічних розслідувань Національної поліції, слідчими ГУ НП у Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 2.

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції повідомив, що до складу угруповання входило четверо місцевих мешканців віком від 27 до 48 років, серед яких – двоє вихідців із Кавказького регіону. У суботу, 29 серпня, поліцейські за силової підтримки КОРД та полку особливого призначення обласної поліції затримали 29-річного організатора та його співмешканку одразу після отримання ними частини коштів – 35 тисяч доларів. За місцем проживання затримали ще двох учасників угруповання.

Харків’янин, в якго вимагали гроші, звернувся до поліції та розповів, що упродовж тривалого часу йому надходять телефонні дзвінки з погрозами фізичною розправою йому та членам його родині. Певний час чоловік не звертав уваги на погрози, допоки невідомі не нагадали про деталі минулорічного розбійного нападу на нього.

Пресслужба прокуратури Харківської області повідомила, що один із членів злочинної групи зателефонував потерпілому та, погрожуючи вбити його малолітнього сина, став вимагати гроші. Пізніше організатор групи зустрівся з потерпілим та розповів, що знає “кримінального авторитета”, який допоможе припинити погрози та гарантуватиме безпеку потерпілому та членам його родини. 26 серпня організатор групи та його спільник, який видавав себе за “кримінального авторитета”, зустрілися з потерпілим. Зловмисники пообіцяли, що вимагатель вибачиться та припинить погрози. За цю “послугу” потерпілий мав заплатити 35 тис. доларів США. За декілька днів потерпілому зателефонував один з членів злочинної групи та від імені вимагателя приніс свої вибачення, таким чином підтвердивши виконання умов домовленості. Пізніше організатор групи призначив зустріч потерпілому, під час якої чоловік передав вказану суму грошей – 35 тис. доларів.