Суд заарештував членів “Потону” Оніщенка та Маслова

Київський районний суд Харкова обрав для членів організації “Потон” Павла Оніщенка та Миколи Маслова запобіжний захід у вигляди тримання під вартою строком на 60 діб без можливості внесення залогу.

Про це йдеться у рішеннях суду, що оголосила у засіданнях суддя Світлана Шаренко, повідомив кореспондент Харків Times (пряму трансляцію із залу суду вело “Суспільне: Харків”).

Своїми рішеннями суд задовольнив клопотання прокуратури, яка просила саме про такий запобіжний захід.

Прокурор назвав у якості ризиків тяжкість злочину та заявив, що підозрювані можуть переховуватися, впливати на свідків тощо.

За версією обвинувачення, Оніщенко, Маслов та ще троє учасників “Потону” 3 червня побачили дрон в небі над поселенням, яке вони будують у селі Сорокове Краснокутського району. Вони “помилково”, за виразом прокурору. вирішили, що дрон запустили люди, які знаходилися у білому автомобілі, що пересувався селом, та почали переслідувати його на автомобілі Volkswagen Touareg. Заблокувавши його, Оніщенко дістав пістолет системи Макарова та, демонструючи його потерпілим, заявив, що прибув їх вбити, а також вистрілив у скло салону. Обвинувачення заявило, що затримані знали, що в автомобілі знаходяться правоохоронці, які виконують свої службові обов’язки. Маслов вимагав, аби вони вийшли з салону автомобіля, а коли ті відмовилися, покликав за телефоном на підтримку інших учасників організації. Маслов почав завдавати ударів по автомобілю та погрожував вбивством людям, які в ньому знаходилися. Також присутні порізали покришки автівки.

Онищенко заявив, що члени організації боролися проти корупції, зокрема, проти незаконних порубок лісу і видобутку газоліну в Харківській області, і отримували погрози на свою адресу. При цьому вони співпрацювали з поліцією та СБУ. Побачивши над територією села, в якому вони викупили чотири порожніх жому для створення своєї бази (члени організації називають її “Слобожанська січ”), квадрокоптер, вони намагалися встановити, хто і навіщо його запустив. Вони заблокували автомобіль з затіненими вікнами та цивільними номерами, в якому, на їхню думку, перебували його люди, що його запускали, і зажадали у них вийти з машини і представитися. Онищенко визнав, що він вистрілив з пістолета Макарова травматичним патроном в заднє скло автомобіля, щоб перешкодити його руху, і порізав шини в автомобілі. За його словами, люди в масках і цивільному одязі, які знаходилися в салоні, відмовлялися вийти з салону вісім годин. Вони вийшли звідти лише з настанням темряви, після прибуття на місце спецпідрозділу поліції “ТОР” і співробітників СБУ.

Онищенко заявив також, що він “на 100% впевнений”, що люди, що знаходилися в машині, незадовго до інциденту спробували підпалити “коктейлем Молотова” їх автомобіль. Він стверджує, що не бачив їхніх облич, але в підпалі брали участь троє чоловіків зі схожими фігурами. На питання судді, навіщо співробітникам СБУ вчиняти дії проти учасників організації, Онищенко заявив, що співробітники СБУ “кришують” вирубку лісу та інші протиправні дії.

Микола Маслов під час засідання порізав собі руку, його вгамовували правоохоронці. Він відмовлявся від надання медичної допомоги. Медики перев’язали йому руку.

“Суспільне: Харків” повідомило, що до суду не впустили прибічників “Потону”, посилаючись на карантин. У залі суду були присутні тільки дружина Оніщенка та кореспондент “Суспільного”.

Як повідомляв Харків Times, поліція повідомила про затримання 3 червня у Краснокутському районі учасників громадської організації, які напали зі зброєю на автівку з правоохоронцями.