Поліцейські, які “кришували” вирубку лісу в Валківському районі, можуть вийти під заставу

15 квітня Октябрський районний суд міста Полтави обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці з правом внесення застави чотирьом поліцейським, які сприяли в незаконній вирубці лісу в Валківському районі Харківської області.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Оперуповноваженому сектору кримінальної поліції суд призначив заставу в розмірі 630 600 гривень. Начальник одного з секторів реагування патрульної поліції може вийти під заставу в 420 400 гривень. Двом патрульним поліцейським призначені застави в 399 380 гривень і 147 140 гривень.

Розслідування щодо поліцейскіх- “кришувальнкків” проводиться за ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 246 КК (перевищення службових повноважень працівниками правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки, пособництво в рубці лісу, що спричинило тяжкі наслідки).

Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як повідомляв Харків Times, 9 квітня слідчі ГБР провели 47 одночасних обшуків як за місцем проживання і роботи поліцейських, підозрюваних у пособництві в незаконному вирубуванні лісу. Встановлено, що поліцейські систематично за грошову винагороду «кришували» незаконні схеми «чорних лісорубів» – супроводжували автотранспорт, що перевозить незаконно вирубану деревину, надавали службову інформацію про заплановані заходи, спрямованих на виявлення і попередження незаконної порубки лісу.

За відомостями Державного агентства лісових ресурсів, Харківська область є “лідером” у незаконній вирубці лісу. У 2019 обсяг незаконної вирубки лісу в області склав 6446 куб. м. Сума заподіяного збитку склала 51,7 мільйона гривень.

У середині березня слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, повідомили чотирьом чиновникам Держпідприємства “Жовтневе лісове господарство” про підозру у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу).