В облраді підрахували, скільки втратить Харківська область через коронавірус

Фото: oblrada.kharkov.ua

Через коронавірус громади Харківської області втратять 2,7 мільярда гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі облради.

Прийнятий «антикоронавірусний» закон № 540-IX, відчутно вплине на невиконання доходної частини місцевих бюджетів та їх розбалансування. Про це газеті “Слобідський край” розповів Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Нагадаємо, парламентарі схвалили цей закон 30 березня. Він передбачає податкові пільги для бізнесу, зокрема звільнення від земельної плати і податку на майно.

За прогнозами Сергія Чернова, орієнтовно від наданих пільг плати на землі, податку на майно та податку на доходи фізичних осіб, місцеві бюджети всіх рівнів недоотримають близько 55,5 мільярда гривень (75 %), ще 18,5 мільярда гривень сягнуть втрати Державного бюджету. Тобто разом по Україні бюджети недоотримають понад 74 мільярди гривень.

«Якщо говорити про втрати зведеного бюджету Харківської області, то вони перевищать 2,7 мільярда гривень. У тому числі втрати за плату на землю складуть близько 195 мільйонів гривень, за майно – 38 мільйонів гривень, податок на доходи фізичних осіб – близько 2,5 мільярда гривень», – розповів Сергій Чернов.

За його словами, втрати торкнуться й обласного бюджету Харківської області, однією з основних статей доходу якого є податок на доходи фізичних осіб.

«Ми прогнозуємо, що обласний бюджет недоотримає цьогоріч понад 487 мільйонів гривень», – додав голова облради.

За його словам, зараз неможливо порахувати недоотримання інших статей надходжень, таких як плата за оренду комунального майна, податку на прибуток підприємств комунальної власності та комерційних підприємств.

«Обсяг цих втрат ми відчуємо на собі за результатами першого півріччя. Єдине можу сказати, що вони змусять нас переглядати фінансування затверджених обласною радою програм», – зазначив Чернов.