Де у Харкові та області найбільш забруднене повітря?

Фото: redpost.com.ua

Проби атмосферного повітря у Харківській області показали викиди шкідливих речових у населених пунктах, розміщених поблизу автотранспортних магістралей.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру.

Стали відомі результати лабораторних досліджень атмосферного повітря у Харківській області за 2019 рік.

Моніторинг за станом забруднення атмосферного повітря проводився в місцях проживання населення в зоні впливу автотранспортних магістралей, у місцях відпочинку населення та на межі санітарно-захисних зон промислових підприємств.

Моніторингові дослідження проведені у 245 населених пунктах Харківської області, в тому числі у 190 селах.

На території міст та селищ міського типу досліджено 20 757 проб атмосферного повітря, з них з перевищенням гранично допустимих концентрацій (ГДК) — 963 проби (4,6 %). На території сільських поселень досліджено 9 667 проб атмосферного повітря, з них з перевищенням ГДК — 100 проб (1 %).

У пробах атмосферного повітря виявлені перевищення ГДК вмісту пилу неорганічного (9 % досліджених проб), вуглецю оксиду (7,7 %), формальдегіду (7,1 %), ангідриду сірчистого (2,7 %), азоту діоксиду (1,1 %), аміаку (0,9 %), фенолу (0,6 %).

Найбільшу частину становлять проби з перевищенням вмісту пилу (39,8 %), вуглецю оксиду (27,1 %), формальдегіду (13,2 %), ангідриду сірчистого (11,7 %).

Найвищий рівень забруднення атмосферного повітря спостерігається в поселеннях поблизу автотранспортних магістралей.

Середній по області показник проб з перевищенням ГДК становить 11,8%.

Максимальні рівні вмісту пилу перевищують нормативи до 2,1 ГДК, ангідриду сірчистого – до 2,4 ГДК, азоту діоксиду — до 1,7 ГДК, вуглецю оксиду – до 1,4 ГДК, формальдегіду – до 1,4 ГДК.

По Харкову в зоні впливу автомагістралей кількість проб з перевищенням ГДК становить 11,9 %.

На межі санітарно-захисних зон промислових підприємств Харківської області та Харкова зареєстровано 0,3 % проб з перевищенням ГДК, в місцях масового відпочинку населення — 1 % проб.