Двоє братів з Харківщини причетні до шахрайських дзвінків начебто з банків, – Кіберполіція

Фото: npu.gov.ua

Працівники кіберполіції в Харківській області проводять розслідування відносно 31-річного та 35-річного братів, які створили та адміністрували понад 15 сервісів для підміни номерів телефонів.

Про це  Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції України.

За допомогою сервісів можні було здійснювати дзвінки із підміною абонентського номеру телефону. Вказану послугу використовували в своїх цілях шахраї, в тому числі для дзвінків, які відображаються як реальні номери телефонів банківських та кредитних установ.

Крім того, встановлено, що зловмисники й за надання даної послуги отримували передоплату та не надавали її. Для отримання оплати фігуранти використовували криптовалюту та електронні платіжні системи закордонних країн.

Правоохоронці провели обшуки за адресами мешкання фігурантів. За результатами вилучено мобільні телефони, сім-карти закордонних країн, флеш накопичувач, комп’ютерну техніку та банківські картки.
За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство) КК України. Наразі вирішується питання щодо оголошення чоловікам про підозру.

Крім цього, перевіряється причетність зловмисників до перехоплення та підміни міжнародного голосового трафіку на національний.

Як повідомляв  Харків Times, кіберполіція припинила діяльність масштабної групи, яка займалася організацією діяльності платформ для онлайн-казино.