Колонії гризунів окупували посіви на Харківщині

Фото: agro-business.com.ua

Посіви у Харківській області потерпають від мишоподібних гризунів, які окупували засіяні поля цілими колоніями.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області.

Держпродспоживслужба оприлюднила Інформацію щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур у господарствах Харківської області станом на 26 грудня 2019 року.

За її даними, озимі зернові уже на стадії «кущіння», а озимий ріпак досягнув «утворення листкової розетки».

При проведенні обстежень посівів сільськогосподарських культур спеціалісти служби виявили цілі колонії шкідників, а саме, «мишоподібних гризунів».

Наявність мишоподібних гризунів відмічається на 553 га посівів озимої пшениці, в т. ч. у   Борівському (176 га), Валківському (48 га), Зміївському (62 га), Коломацькому (51 га), Краснокутському (67 га) і Лозівському (149 га) районах за чисельності 1,1-2 колонії на гектарі та 1,6-5 жилих нір у колонії.

При обстеженні посівів озимого ріпаку гризуни виявлені на 169 га в т. ч. у Коломацькому (98 га) і Лозівському (71 га) районах за чисельності 1,6-3 колонії на гектарі і 2,0-4 жилих нір у колонії.

При обстеженні полів з під соняшнику гризуни виявлені у Валківському районі на 15 га за чисельності 3-4 колонії на гектарі і 4-7 жилих нір у колонії.

При обстеженні багаторічних трав гризуни виявлені на 49 га у Коломацькому районі за чисельності 3,1-4 колонії на гектарі і 3,0-5 жилих нір в колонії.

Також гризуни відмічені на площі 4 га неорних земель, в т.ч. у Валківському (3 га) і Лозівському (1 га) районах за чисельності 2,9-5 колоній на гектарі та 5,3-8 жилих нір в колонії.

У подальшому очікується їх міграція на озимі зернові колосові, озимий ріпак та багаторічні трави і збільшення чисельності на зазначених культурах.

“Важливо систематично обстежувати посіви озимини, багаторічних трав, неорних земель та інших стацій. За наявності 3 — 5 жилих колоній гризунів на гектарі озимини та багаторічних трав проводять захисні обробки дозволеними до використання родентицидами”, – йдеться у повідомленні.

Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур необхідно суворо дотримуватись «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки.