Харківська мерія судиться з Інститутом національної пам’яті

Фото: kh.suspilne.media

Харківська міськрада подала позови до Кабміну і Українського інституту національної пам’яті.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення Суспільного.

Перше засідання у справі за позовом Харківської міськради до Кабінету міністрів України відбулося сьогодні в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Про це Суспільному повідомив речник суду Богдан Санін.

За словами речника Харківської міськради Юрія Сидоренка, міськрада просить Уряд створити список постатей Другої світової війни, на честь яких можна називати об’єкти топоніміки. У позові посадовці посилаються на Закон України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні».

Одночасно Харківська міськрада позивається до Українського інституту національної пам’яті. Одна з вимог мерії — не втручатися у діяльність місцевого самоврядування, сказав Сидоренко. Зокрема, міськрада просить обмежити Інституту право написання листів до міськради, прокуратури та поліції.

«Справа призначена до судового розгляду у спрощеному позивному провадженні з викликом сторін. Тобто сторони викликаються у судове засідання. І відразу буде розглядатися по суті», — повідомив Богдан Санін.

Представниця Українського інституту нацпам’яті у Харкові Марія Тахтаулова вважає цей позов безпідставним:

«Оскільки він фактично ставить під питання здійснення основної діяльності, яка покладається на наш інститут».

Звертатися до Кабміну і судитися із УІНП у міськраді вирішили після спору щодо проспекту Григоренка, якому у червні рішенням міськради повернули декомунізовану назву — пр. Маршала Жукова. Рішення оскаржили представники кількох політичних партій та співзасновники «Харківського антикорупційного центру» Ігор Черняк та Дмитро Булах. Інститут національної пам’яті виступав третьою стороною у справі.

Міськрада програла. Суд визнав порушення процедури з боку міськради: проєкт рішення не опублікували на сайті у визначений законом термін, громадські слухання не проводили.

19 листопада міськрада оголосила проведення громадських слухань у форматі електронної консультації. Мешканців міста до 18 грудня просять висловитися на тему перейменування проспекту Григоренка у пр. Маршала Жукова. За перший тиждень проголосували понад 1700 людей. З них 83% — проти перейменування. 17% — підтримують. Пропозиції від мешканців міста у міськраді також очікують поштою.