Історичні будівлі на “старій площадці” ХФТІ будуть збережені – заява

Керівництво Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут” спростувало інформацію про плани знесення історичної будівлі на території “старої площадки” інституту по вулиці Гуданова, 13, де проводився експеримент з розщеплення атома та знаходиться робочий кабінет Льва Ландау. Ми публікуємо текст заяви в оригінальному вигляді без купюр та дякуємо керівництву Інституту за детальну та конкретну інформацію. Сподіваємось, що ця публікація посприяє не тільки об’єктивному інформуванню громадськості про стан речей, але й приверне увагу органів державної влади та всіх небайдужих громадян до проблеми забезпечення збереження та використання будівлі, значення якої як пам’ятки історії неможливо переоцінити. В заяві інституту йдеться про наступне:

Щодо інформації про будівництво житла та об’єктів соціально-побутового призначення на земельних ділянках, які знаходяться в постійному користуванні Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”.

Нажаль, інтернет-видання іноді публікують інформацію, яка не відповідає дійсності. Саме так викладено матеріал в статті “Будови, де розщепили атом, знесуть під забудову” від 31.07.2019 р., інтернет-видання Харків Тimes, яка отримала бурхливий негативний громадський резонанс.

З метою уникнення різного роду інсинуацій, здогадок та викривлення фактичних обставин, надаємо офіційну інформацію щодо реалізації Проекту будівництва.

По перше – ННЦ ХФТІ дуже пишається своєю історією і ніколи не пішов би на руйнування історичної будівлі, де працювали великі вчені і які принесли інституту світову славу.

По друге – реалії сьогодення такі, що потрібно вирішувати складні питання існування наукових закладів.

ННЦ “ХФТІ” з кінця 80-х років не мав можливості забезпечити співробітників ННЦ “ХФТІ”, які потребують поліпшення житлових умов. Це, перш за все, стосується талановитої молоді та кваліфікованих спеціалістів, відтік яких з вітчизняної науки відчувається дуже гостро.

За результатами відбору пропозицій суб’єктів господарювання приватного сектору економіки щодо будівництва будівель прийнято пропозицію Приватного акціонерного товариства “ТРЕСТ ЖИТЛОБУД – 1”, розроблено та погоджено з Національною академію наук України Техніко-економічне обґрунтування “Будівництва будівель Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”, м. Харків, вул. Гуданова, 13 та м. Харків, вул. Академіка Вальтера, 9-А”.

Всім відомо, що основна діяльність ННЦ “ХФТІ” зосереджена по вул. Академічна, 1 в селищі П’ятихатки, інтернет-ресурс якого https://5hatki.wordpress.com/ і надав інформацію про початок робіт з будівництва, на яку посилається автор статті.

Щодо майданчику по вул. Гуданова, то він працює з тим обладнанням, що залишилось і не може бути демонтовано з тих або інших причин.

З метою вирішення одночасно декількох питань, серед яких покращення соціального забезпечення працівників ННЦ “ХФТІ” шляхом надання службового житла, вирішення питання тимчасового проживання відряджених співробітників, які приїжджають в рамках міжнародного наукового співробітництва перш за все на новітню ядерну підкритичну експериментальну установку “Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів”, більш ефективного використання площі земельних ділянок, ННЦ ХФТІ було прийнято рішення про будівництво житла та інших об’єктів соціальної сфери в безпосередній близькості до місця основної діяльності ННЦ “ХФТІ” – в селищі П’ятихатки на місці будівлі колишнього Клубу ННЦ “ХФТІ”.

Вказана будівля знаходиться в аварійному стані і згідно технічного висновку експерта підлягає демонтажу.

Фото: 5hatki.wordpress.com

За адресою м. Харків, вул. Академіка Вальтера, 9-А буде збудовано 9-ти поверхову житлову будівлю з вбудованими соціально-побутовими приміщеннями для розміщення відряджених співробітників та проживання співробітників ННЦ “ХФТІ”, а також проведення культурно-освітньої діяльності, серед працівників ННЦ “ХФТІ” та членів їх сімей.

В рахунок будівництва 9-ти поверхової житлової будівлі за адресою: м. Харків, вул. Академіка Вальтера, 9-А Інвестору буде виділено під будівництво житлового комплексу будівельний майданчик на земельній ділянці орієнтовною площею 1,424 га (будівельна адреса: вул. Гуданова, 13 в м. Харкові), що становить близько 25% земельної ділянки виділеної ННЦ ХФТІ. На даний час на зазначеному майданчику розташовані три нежитлові будівлі: літ. “Е-2” (будинок № 3), літ. “Ж-2” (будинок № 4), літ. “Я-1” (прохідна № 1), які підлягають списанню (демонтажу) відповідно до Порядку списання об’єктів державної власності, затвердженого ПКМУ від 08.11.2007 р. № 1314. Вказані будівлі були збудовані набагато пізніше історичних подій, які тут відбувалися і на які є посилання в статті (будівля літ. Е-2 побудована в 1950 році, будівля літ. Ж-2 побудована в 1966 році, будівля літ. Я-1 побудована в 1953 році), і мали допоміжне значення. Вони більше тридцяти років не використовувалися, наукове обладнання з цих будівель демонтовано та встановлено в інших місцях. В перспективних планах наукових досліджень ці будівлі не задіяні.

Крім того, ці будівлі розташовані відсторонь від основних будівель ННЦ “ХФТІ” (насамперед Будівлі № 1, де “розщепили атом”, фото якої міститься у статті та зараз тиражується мережею Інтернет) і виходять на схил до вулиці Шевченка, а також знаходяться в аварійному стані.

Фото: www.kipt.kharkov.ua

Звертаємо Вашу увагу, що оцінка ринкової вартості майна та земельних ділянок, технічні висновки проведені згідно вимог діючого законодавства спеціалістами, які мають відповідні сертифікати.

Всі ці обставини викладені в Техніко-економічному обґрунтуванні, яке разом з іншими документами, було подано до НАН України для погодження умов будівництва. За результатами їх розгляду 03.07.2019 р. Бюро Президії НАН України прийнято постанову, якою було погоджено пропозицію ННЦ “ХФТІ” щодо будівництва житлової будівлі з вбудованими соціально-побутовими приміщеннями по вул. Ак. Вальтера, 9-А у м. Харкові та житлового комплексу із вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Гуданова, 13 у м. Харкові.

Таким чином, реалізація проекту будівництва в ННЦ “ХФТІ” ніяким чином не загрожує історичним будівлям, в яких працювали видатні вчені та були зроблені відкриття світового значення, а їх знесення є категорично неможливим і недопустимим.

Щодо подальшої долі майданчика ННЦ ХФТІ по вул. Гуданова 13.

У 2008 році ННЦ ХФТІ відкрив кабінет-музей Льва Ландау, у 2018 році – спільно з Туристичним центром “Оберег-тур” організував екскурсії до Будинку № 1 (де проводився експеримент з розщеплення атома), в тому числі до лабораторій, в яких збереглося оригінальне обладнання минулих часів, і робочий кабінет Ландау.

Більш того, наразі ННЦ “ХФТІ” разом з фахівцями Науково-методичного центру розвитку музеєзнавства і пам’яткознавства формує пропозиції та вивчає можливість організації на основі майданчику по вул. Гуданова, 13 музейно-культурного комплексу. Але така справа потребує, перш за все, великих інвестицій, яких нажаль на сьогодні у ННЦ ХФТІ не має. І для створення такого музейно-культурного комплексу насправді потрібна підтримка громадськості та меценатів.

Враховуючи зазначене та з метою заспокоєння громадськості, пропонуємо авторам статті “Будови, де розщепили атом, знесуть під забудову” від 31.07.2019 р. інтернет-видання Харків Тimes оприлюднити офіційну інформацію щодо реалізації проекту будівництва, надану ННЦ “ХФТІ”.

Крім цього, готові зустрітися з всіма небайдужими до стану Української науки та її славетного минулого. Пропозиції щодо зустрічі пропонуємо направляти на електрону адресу [email protected]