Будови, де розщепили атом, знесуть під забудову

Фото: www.nas.gov.ua

ННЦ “Харківський фізико-технічний інститут” передасть АТ “Трест Житлобуд-1” територію свого проммайданчика №1, розташованого між вулицями Чайковського та Гуданова в центрі Харкова.

Про це ХарківTimes дізнався з публікації сайту 5hatki.wordpress.com.

“Керівництво ННЦ ХФТІ оприлюднило наказ №310 від 19 липня 2019” Про реалiзацiю постанови Бюро Презідiї НАН України вiд 03.07.19 р. № 177 “Про будівництво житла та об’єктів соціально-побутового призначення на земельних ділянках, які знаходяться в постійному користуванні Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”. Бюро ухвалило погодитися з пропозицією ННЦ ХФТІ щодо будівництва житлового будинку з вбудованими соціально-побутовими приміщеннями по вул. Академіка Вальтера, 9А та житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Гуданова, 13″, – сказано в повідомленні.

Віддавши під забудову територію у центрі міста, ХФТІ повинен отримати 9-поверховий житловий будинок з вбудованими соцпобудприміщеннями на вул. Академіка Вальтера. Він буде побудований на місці колишнього клубу інституту, який, за даними сайту, закрили в 2002 році, а 10 квітня 2011 року в будівлі сталася пожежа, яка остаточно перетворила його на напівзруйновану “заброшку”. 20 червня навколо нього вже виник паркан.

У будинку заплановано 56 квартир на 2-9 поверхах, орієнтовною площею 2752,32 кв. м для розміщення відряджених і проживання співробітників ННЦ ХФТІ. На цокольному і першому поверхах будуть розташовані вбудовані приміщення орієнтовною площею близько 1 тис. кв. м. Там планується розмістити приміщення для клубної роботи, два конференц-зали та буфет. Будівництво повинно здійснюватися без залучення бюджетних коштів. Ринкова вартість одержуваної ХФТІ будівлі повинна бути не менше ринкової вартості ділянок по вул. Гуданова, 13 і Ак. Вальтера, 9А, відведених під будівництво, а також ринкової вартості будівель та споруд, розміщених на цих земельних ділянках.

“Будівлі та споруди”, про які йде мова – корпуси Українського фізико-технічного інституту (нині ХФТІ), в якому інститут працював від його створення в 1928 році до післявоєнного часу, коли був побудований новий комплекс інституту в П’ятихатках. Саме в цих “будовах та спорудах” 10 жовтня 1932 року фізики Антон Вальтер, Георгій Латишев, Олександр Лейпунский та Кирило Синельников розщепили ядро атома літію. Саме тут майбутній Нобелівський лауреат Лев Ландау, який працював в ХФТІ з 1932 по 1937 рік, заснував всесвітньо відому школу теоретичної фізики. Тут вперше в СРСР були отримані рідкі водень та гелій, побудована перша радіолокаційна установка, закладені основи високовакуумної техніки в СРСР, створена лінійка електростатичних генераторів, працювала ціла плеяда видатних фізиків.

21 січня 2008 року на “старому майданчику” був відкритий Музей Льва Ландау. Відкриття музею було приурочено до 100-річчя від дня народження вченого. Як повідомлялося, в кабінеті, де працював вчений, відтворена обстановка того часу – меблі, література, зібрана експозиція документів авторства Ландау. Однак лише небагато харків’яни могли побувати в ньому – територія, яка, мабуть, вже всерйоз не використовувалася інститутом, як і раніше залишалася режимним об’єктом. Пізніше інститут саме через це відмовив знімальній групі фільму “Дау” в можливості проводити зйомки там, де працював прототип головного героя фільму. Тільки влітку 2018 року одна з харківських турфірм змогла домовитися з керівництвом ХФТІ та провести кілька відкритих екскурсій. Екскурсійні групи відвідали Будинок № 1 (де проводився експеримент з розщеплення атома), в тому числі лабораторії, в яких збереглося оригінальне обладнання минулих часів, і робочий кабінет Ландау. На сайті Національної академії Наук і сьогодні можна знайти статтю про те, що в ННЦ ХФТІ “відкрився новий туристичний маршрут “УФТІ. Таємна лабораторія “. Там же опубліковано лист турфірми, де зазначається, що в історичній будівлі №1 збережено автентичний антураж і експонати, і вона має значний туристичний потенціал. Компанія пропонувала конкретні заходи для того, щоб спростити відвідування інституту туристичними групами.

Однак сьогодні, мабуть, доля Історичного об’єкта вирішена. Місто позбудеться свідоцтва ще однієї видатної сторінки своєї історії та декількох конструктивістських будинків. Інститут отримає новий будинок, а “Житлобуд-1” зможе побудувати нові будинки в престижному районі “тихого центру”.

Читайте також заяву ННЦ “ХФТІ” з приводу цієї публікації: Історичні будівлі на “старій площадці” ХФТІ будуть збережені – заява