На сайті Президента збирають підписи під петицією за перевірку правоохоронцями діяльності Кернеса

Фото: www.city.kharkov.ua

На сайті Президента України зареєстровано петицію з проханням до офісу голови держави ініціювати комплексну перевірку підрозілом “К” Служби безпеки України та Генеральною прокуратурою діяльності Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Про це Харків Times дізнався з тексту петиції.

Автор петиції – Абраменко Олексій Володимирович, її оприлюднено 16 липня 2019 року. За станом на 19:00 1 серпня її підписали 1864 особи. Для того, щоб петицію було розглянуто, необхідно, щоб її підписали не менше 25 тис. осіб протягом 80 діб з моменту оприлюднення.

Автор документу наводить кілька епізодів, які, на його, думку, мали б бути перевірені правоохоронцями.

Так, за його твердженням, 25 березня 2019 року підлеглими Кернеса було складено “корумпований договір” на купівлю зелених насаджень на суму 15 млн грн. “Так у час, коли місце потребує капіталовкладень у проблемні галузі, за рахунок бюджету купуються дерева та кущі по завищеним цінам. У той же час, Харківська область має низку профільних державних установ: ботанічні сади, дендропарки, розплідники розташовані на усієї території Харківської області. Також місто має профільний освітній заклад підпорядкований Держагентству лісових ресурсів України – НДІ лісового господарства ім. Г.М. Висоцького (це НДІ не є освітнім закладом – ХарківTimes). Таким чином, придбання за бюджетні кошти дерев та кущів у приватної організації є цілком недоцільним, та має ознаки крадіжки та відмивання бюджетних коштів”, – зазначив він.

Також автор пропонує перевірити реконструкцію місцевого пам’ятника архітектури “Каскад”. Він зазначає, що замість запланованої реконструкції, йде процес його зносу та будування зовсім іншої архітектурної форми. “На даний процес перераховуються шалені кошти, натомість більшість харків’ян проти подібної реконструкції це по-перше, по-друге є низка фактів порушення процедури прийняття рішення щодо вказаного пам’ятника архітектури, по-третє потребують негайного аудиту шалені суми коштів, що витрачаються з міського бюджету на вказану реконструкцію”, – наголошує він.

“Комунальне підприємство Жилкомсервіс, що на мою думку є структурою афілійованою з Кернесом, нараховує громадянам рахунки за послуги, що у дійсності не здійснюються взагалі. Так, 10.04.17 року Червонозаводським районним судом м. Харкова за справою №646/788/16-ц винесене рішення, яким зокрема встановлено, що (скорочене цитування): “КП “Жилкомсервіс” не надає позивачу всіх послуг з утримання будинку та прибудинкової території, перелік яких є додатком до квитанції … При цьому відповідач КП “Жилкомсервіс” безпідставно протягом останнього часу нараховує оплату вищевказаних послуг, які фактично не надаються та не можуть бути надані позивачу з урахуванням благоустрою будинку”.

Автор петиції зазначає, що ця ситуація розповсюджується більш ніж на декілька мільйонів квадратних метрів приватних господарств Харкова. Адже громадяни, що утримують невеличкі будинки від 1 до 3 поверхів, не мають взагалі загально-домових приміщень, натомість, сплачують КП “Жилкомсервіс” за утримання та обслуговуванню цих приміщень та інші послуги, які, у дійсності, не надаються. “Вказана ситуація вимагає проведення належного аудиту діяльності вказаного КП, та діяльності Міського голови, що, на мою думку, є фактичним вигодонабувачем від даної діяльності”, – пише Абраменко.

“Є ще цілий список “схем”, відносно яких є цілком обґрунтовані припущення, щодо їх існування під патронатом саме Кернеса Г.А. Інформацію щодо зазначеного буде надано представникам Офісу Президента України, у разі фактичного та реального початку розслідування. Наприклад, вимагає аудиту схема можливого привласнення та монополізації “рекламних місць” структурами, щодо яких є припущення про їх афілійованість з Кернесом Г.А., схема монополізації ринку маршрутних перевезень через непрозорі тендери, схема розподілу міського земельного фонду (провадження щодо Добкіна М.М.) та інші”, – йдеться у документі.