“Партія мерів” об’єдналася з трьома партіями для участі в парламентських виборах

Фото: www.city.kharkov.ua

Чотири партії заявили про спільну участь у парламентських виборах та уклали Меморандум єдності опозиційних сил. До складу об’єднаної команди увійшли представники партій “Опозиційний блок”, “Відродження”, “Довіряй ділам” та “Наші”. Урочисте підписання меморандуму відбулося сьогодні, 7 червня, на Пішохідному мосту в Києві.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

Підписи під документом поставили голова фракції “Опозиційний блок” у Верховній Раді Вадим Новинський, народний депутат з фракції “Опозиційний блок” Олександр Вілкул, голова політради партії “Опозиційний блок” Борис Колесніков, мер Харкова, голова партії “Довіряй ділам” Геннадій Кернес, співголова партії “Довіряй ділам”, мер Одеси Геннадій Труханов, народний депутат, голова партії “Наші” Євгеній Мураєв, голова політради партії “Відродження” Володимир Пилипенко, мер Маріуполя Вадим Бойченко, генеральний директор ВАТ “Запоріжсталь” Ростислав Шурма, мер Ужгорода Богдан Андріїв.

У меморандумі представники чотирьох партій задекларували рішення створити єдиний блок опозиційних сил “для захисту загальних політичних і духовних цінностей”. Серед них – встановлення надійного і міцного миру в Україні, організація переговорного процесу на Сході України “на основі здорових компромісів”.

“Закріплення в Конституції України позаблокового статусу, відродження української економіки, створення нових робочих місць, високий рівень заробітних плат, гідне пенсійне забезпечення, розвиток місцевого самоврядування”, – говориться в документі.

Меморандум охоплює і питання мовної політики, і міждержавних відносин. Зокрема, підписанти планують спільно працювати в парламенті для того, щоб забезпечити право громадян “розмовляти і вчити своїх дітей рідною мовою, без мовного диктату з боку держави”, а також гарантувати “невтручання держави в релігійні та конфесійні питання”.

Як зазначив мер Харкова, голова партії “Довіряй ділам” Геннадій Кернес, команда об’єднаного опозиційного руху виступає за поглиблення реформи децентралізації.

“Ми виступаємо в опозиції до несправедливої системи, коли зароблені на місцях кошти “проїдаються” і розкрадаються київськими чиновниками, а з людей викачують гроші через захмарні тарифи. Тому ми будемо підтримувати продовження глибокої децентралізації, щоб органи місцевого самоврядування могли почуватися незалежними. І отримали реальну можливість ефективно управляти своїми територіями. Ми – за реальні справи, за реальні зміни на краще і результат для людей”, – зазначив Геннадій Кернес.

Представники блоку опозиційних політичних сил закликали інші опозиційні партії приєднатися до об’єднання й анонсували на 9 червня проведення з’їзду, на якому відбудеться висування кандидатів від об’єднаної політсили для участі в парламентських виборах.