Росіяни обстріляли телевежі у Харківській області

Телевежа Харків
Фото: Офіс генпрокурора

Цієї ночі окупанти завдали цілеспрямованих масованих ударів ворожими безпілотниками по теле- та радіоінфраструктурі Харківської області.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

«Станом на зараз є перебої із ТБ та радіосигналом у кількох районах. Частину обʼєктів вже відновили. Усі служби звʼязку працюють над відновленням та намагаються поновити роботу обʼєктів у найшвидші терміни», – йдеться у повідомленні.

В ньому також зазначається, що не виключено завдання окупатами повторних ударів. Обладміністрація закликала жителів області довіряти офіційним джерелам інформації!

Раніше ХОВА повідомила, що близько п’ятої години ранку російська ракета С-300 влучила у нежитлові цивільні об’єкти у Шевченківському районі Харкова, є пошкодження нежитлових цивільних приміщень.. За словами мера Харкова Ігоря Терехова, «приліт» стався у «лісосмузі міста» поряд з нежитловими приміщеннями, пошкодження кількох будівель «незначні». Судячи з цих описів, мова може йти про телевежу та будівлі Харківського обласного радіотелевізійний передавального центру, розташовані у лісовому масиві по вулиці Дерев’янка.

Російські окупанти раніше вже намагалися захопити та знищити телевежу. Як розповів «Суспільному» командир спецпідрозділу «Кракен» Костянтин Немічев, коли 27 лютого 2022 року окупанти прорвали оборону Харкова на Олексіївці та зайшли до міста на легкій броньованій техніці, одна з груп мала завдання підірвати теле- та радіовежу, щоб у місті зникли зв’язок та телебачення. Кореспондент Харків Times згадує, що колона російських військових з трьох бронеавтомобілів «Тигр» та двох КАМАЗів з кунгами намагалася пройти до телевежі лісовою просікою з боку пожежної частини, але була зупинена вогнем оборонців міста. Кілька росіян було вбито, інші втекли, кинувши в лісі техніку, боєприпаси та спорядження.

Вдень 28 лютого 2022 р. російські окупанти нанесли масований артилерійський удар по Харкову. Під удар потрапили зокрема житлові будинки на вулиці Дерев’янка, дитячий садок, вибуховою хвилею було пошкоджено частину вікон у школі №89. Тоді як місцеві мешканці, так і військові допускали, що підчас цього обстрілу основною ціллю могла бути розташована неподалік телевежа, однак замість неї росіяни поцілили по житловій забудові.

6 березня 2022 р. російський літак скинув вісім авіабомб ФАБ-500 на Харківську телевежу. Одразу ж після цього бомбардування літак злочинця був збитий українськими захисниками, а самого його затримали після катапультування. Внаслідок бомбардування було знищено технічні приміщення, пошкоджено телевежу. Тимчасово було призупинено трансляцію теле- та радіосигналів.

Також у 2022 р. росіяни знищили телевежі в Ізюмі та Балаклії Харківської області.

Український експерт з радіозв’язку, радіорозвідки та радіоелектронної боротьби, техно-блогер Сергій Бескрестнов (відомий також як Сергій Флеш) написав в своєму блозі, що цієї ночі противник атакував десяток українських телевеж вздовж кордону з рф. «Основне завдання – виключити отримання інформації жителями рф, які живуть уздовж кордонів».

Сумська обласна військова адміністрація, зокрема, повідомила, що російські злочинці завдали ракетно-авіаційних ударів по радіотехнічним об’єктам Сумської області. Тимчасово виведено з ладу передавачі телерадіомовлення у Сумах, Шостці, Білопіллі і Тростянці. Внаслідок пошкоджень частина території області тимчасово не може приймати український телевізійний і радіосигнал, можливі перебої з мобільним зв’язком.