Мешканці ледь не спалили село в Харківській області (фото, відео)

Фото: ДСНС

Ввечері вчора, 13 березня, через випалювання сухої трави та сухостою під загрозою опинилося село Слобідське у Харківському районі області. Мешканці викликали надзвичайників лише коли вогонь почав підступати до осель. На той час загальна площа займання вже досягла семи гектарів.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні ДСНС області.

«Складність гасіння пожежі полягала в наявності сильних поривів вітру, болотистих ділянок та великої маси щільної сухої рослинності та чагарників. Причиною такої катастрофи стала безвідповідальність людей, які самі спалюють сміття, та минулорічна посуха», – йдеться у повідомленні.

Більше 50 бійців ДСНС боролися з вогнем понад 13 годин.

В цілому за минулу добу пожежні підрозділи ліквідували 91 пожежу в екосистемах. Вогнем знищено 100 гектарів сухої рослинності.

«Вони гадають, що вогонь допоможе їм навести лад на своїх присадибних ділянках та навколо них. Проте не усвідомлюють, що тим самим вони гірше за ворога завдають непоправної шкоди природі, вбиваючи флору і фауну. Люди, схаменіться! Не допомагайте російським загарбникам нищити нашу землю! Бережіть наші екосистеми від пожеж», – емоційно відреагував на подію голова Дергачівської МВА В’ячеслав Задоренко в офіційному телеграм-каналі.

Рятувальники вже вкотре наполегливо нагадують: випалювання сухостою під час війни – це злочин. Він прирівнюється до диверсії та карається за ст. 113 КК України. За підпал із важкими наслідками загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Як повідомляв Харків Times, позаминулої доби надзвичайникам довелося гасити 50 пожеж у природних екосистемах Харківської області. За добу вигоріло близько 44 гектарів.