Прокуратура через суд вимагає від харківського вишу охоронного договору на пам’ятку архітектури

Фото: Харків Times

Новобаварська окружна прокуратура Харкова звернулася до суду із заявою про зобов’язання вжити невідкладних дієвих заходів з метою збереження об’єкта культурного надбання. Мова йде про архітектурну пам’ятку на вулиці Полтавський Шлях у середмісті Харкова. Вона належить Харківському національному економічному університету імені Семена Кузнеця, який навіть не спромігся з 2011 року подовжити дію охоронного договору.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

«Встановлено, що адміністрацією Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця прийнято на баланс нежитлову будівлю по вул. Полтавський Шлях, що перебуває на державному обліку як пам’ятка містобудування та архітектури місцевого значення. Оціночна вартість об‘єкта складає майже 155 млн гривень. Згідно з інформацією Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної (військової) адміністрації, на зазначену пам’ятку з навчальним закладом укладався охоронний договір у 2006 році, термін дії якого скінчився ще у 2011 році. Звернень щодо його пролонгації від балансоутримувача не надходило», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що «будівля-пам’ятка архітектури жодного дня не використовувалася в освітніх цілях, оскільки перебуває у занедбаному стані та потребує проведення ремонтних робіт». Капітального ремонту цей прекрасний будинок не знав із 1957 року, через що «у конструкціях будівлі виникли тріщини, є дефекти в покрівлі і перекриттях».

«Слід зазначити, що бездіяльність щодо цієї пам’ятки з кожним роком погіршує її стан через дію природних чинників, призводить до збільшення як кількості та обсягу робіт, так і їх загальної вартості, а також може спричинити повне руйнування та неможливість відновлення пам’ятки», – повідомляють у прокуратурі.

У позовній заяві прокурори через суд вимагають від вишу «укласти охоронний договір та привести пам‘ятку культурної спадщини у належний стан шляхом проведення консерваційних, реставраційних та протиаварійних робіт». Харківським окружним адміністративним судом відкрито провадження у справі.

Як повідомляв Харків Times, у травні два харківські суди за позовами Новобаварської окружної прокуратури прийняли рішення, що зобов’язують підприємства привести до ладу укриття, які знаходяться на їхньому балансі, на вулиці Конторській та у Сіриківському провулку.