На Харківщині вже засіяно понад 614 тис. га полів

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

У Харківській області аграрії вже засіяли ярими зерновими та зернобобовими культурами 264,3 тис. гектарів. Соняшником засіяно 326,9 тисяч, а соєю – 23,4 тисячі гектарів.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Весняно-польові роботи проводяться в усіх районах Харківщини, де дозволяє безпекова ситуація. Лідером за кількістю засіяних площ стала Богодухівщина. Фермери району засіяли майже 120 тис. гектарів. А в Лозівському та Красноградському – по 80 тис. га», – йдеться у повідомленні.

За словами заступника начальника ХОВА Євгена Іванова, «через несприятливі погодні умови строки посівної було посунуто». Але аграрії змогли «наростити темпи і вже загалом засіяли 614 тис. га».

Проводити посівну Харківщині допомагають міжнародні партнери. Зокрема, від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) гуманітарне насіння отримали 870 господарств області. Фермерам передавали насіння ячменю, гороху, кукурудзи та соняшнику. За Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку фермери отримали добрива для ярих і озимих культур та насіння соняшнику.

Окрім фермерських допомогу отримували й приватні господарства. Картоплю для посадки отримали 5000 людей, а насіння овочевих культур – майже 2,2 тисячі.

В області продовжуються роботи з розмінування сільгоспугідь. За даними ХОВА, наразі обстежено майже 15,8 тис. гектарів, розміновано 5,2 гектара.

Як повідомляв Харків Times, аграрії та власники земельних ділянок звільнені від сплати податків, якщо їхні землі заміновані, забруднені, окуповані або на них ведуться бойові дії. Отримати цю пільгу можна, звернувшись до органів місцевого самоврядування.