“Смотрящему” за Індустріальним районом повідомлено нову підозру

Кримінальному авторитет на прізвисько “Заза”, який перебуває у СІЗО Харкова, повідомили про підозру у скоєнні ще одного злочину – поширенні злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-1 КК України). Кримінальник позиціонував себе як “смотрящий” за Індустріальним районом Харкова і планував поставити під свій контроль все місто.

Про це Харків Times довідався з повідомлень СБУ та Нацполіції Харківської області.

“Заза” розпочав кримінальну діяльність у 2012 році. За цей час він тричі був засуджений за вчинення тяжких злочинів та провів у місцях позбавлення волі загалом 8,5 років. За інформацією Нацполіцї, серед ув’язнених він мав авторитет особи, яка веде «правильний» з точки зору дотримання злодійських традицій спосіб життя.

“”Заза” дуже хотів придбати статус представника вищого рівня ієрархії організованої злочинної діяльності та поширити свій злочинний вплив. «Авторитет» вирішив поставити під свій контроль злочинну діяльність в Індустріальному районі Харкова, а потім контролювати все місто.”, – розповіли у поліції.

Зловмисник вирішив “поставити на потік” отримання коштів для людей, що перебувають у місцях позбавлення волі. “Спонсорами” заходу вирішив зробити причетних до кримінальної діяльності. Вони, за задумом “Зази”, повинні будуть віддавати для ув’язнених частину отриманих від злочинної діяльності коштів.

Для реалізації свого плану він залучив спільників, які, в свою чергу, чіткіше окреслили аудиторію “спонсорів”. Гроші повинні буди віддавати наркозалежні люди, які, на думку зловмисників, розповсюджували наркотики в Індустріальному районі Харкова. Спільники “Зази” поставили перед наркозалежними вимогу: щомісячно сплачувати гроші до “злодійської каси”. У разі відмови погрожували розправитись і з наркозалежними, і з їх рідними.

4 лютого зловмисника та трьох членів очолюваної ним організованої групи затримали. Того ж дня затриманим повідомили про підозру у вимаганні (ч. 4 ст. 189) України. Підозрюваним обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

“Зазі”, окрім цього, повідомили про підозру у скоєнні таких злочинів:

– ч. 4 ст. 186 (грабіж);

– ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом);

– за ч. 1 ст. 255-1 (встановлення або поширення злочинного впливу).

Як повідомляв Харків Times, у Харкові затримали бандитів, які вибивали з потерпілих неіснуючі борги.