На Харківщині затримали фельдшерку, яка лікувала окупантів, а односельцям відмовляла у допомозі

Фото: Владислав Абдула/Facebook

За співпрацю з окупантами в Ізюмському районі Харківської області затримали 37-річну фельдшерку.  Під час окупації жінка всіляко допомагала ворогам: розміщала, годувала, лікувала і водночас здавала їм проукраїнські налаштованих односельців. Зокрема, пропонувала рашистам розстріляти старосту села за патріотичну позицію.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

“Вона за власною ініціативою розмістила у службовій будівлі сільської амбулаторії російських військовослужбовців, які не потребували медичної допомоги, та організовувала для них харчування. За це окупанти дозволили їй відкрити в цьому приміщенні магазин, де колаборантка торгувала харчовими продуктами, спиртними напоями і ліками.”, – повідомив Владислав Абдула.

Оперативники встановили, що фельдшерка безкоштовно забезпечувала російських військових лікарськими засобами, що були на балансі сільської медустанови. Натомість, у наданні медичної допомоги односельцям категорично відмовляла, а наявні в амбулаторії ліки пропонувала їм придбати за гроші.

Крім цього, колаборантка допомагала рашистам виявляти серед мешканців села проукраїнських активістів та учасників АТО. Разом з окупантами вона якось приїздила до старости села, яка відмовилася співпрацювати з ворогом, погрожувала їй та навіть закликала російських військовослужбовців розстріляти старосту за її патріотичну позицію.

Після деокупації колаборантка намагалася «залягти на дно» і таким чином уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили її місцезнаходження і затримали.

Затриманій повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 тис грн) або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

За рішенням суду підозрюваній обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала колаборантку з міста Ізюм Харківської області. Під час окупації 58-річна жінка добровільно погодилася очолити створене рашистами “управління праці і соціальної політики” в місті.