В Харкові за пропаганду “руського міру” затримали іноземного блогера

У Харкові затримали іноземного блогера – палкого прихильника “руського міру”. 55-річний громадянин Чилі захоплювався вторгненням рф в Україну, заперечував вбивства росіянами мирних мешканців та принижував захисників України.

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури і управління СБ України в Харківській області.

За інформацією слідства, цей чоловік вже декілька років мешкає в Харкові. Чомусь він не поїхав до країни вбивць та мародерів, якою так захоплюється, а оселився в Україні.

“Після початку повномасштабного вторгнення блогер одним з перших підтримав російських загарбників та героїзував їхні воєнні злочини. Також він займався дискредитацією вищого військово-політичного керівництва та Сил оборони нашої держави.”, – повідомили в СБУ.

Навесні минулого року він особисто знімав провокативні відео, в яких намагався фіксувати обличчя українських захисників та ображав їх.

Іноземець називав напад рф на Україну «одним із найблискучіших вторгнень у сучасній історії», розповіли в прокуратурі. Також він запевняв, що російські війська не обстрілюють мирне населення.

Свої «стріми» публікував на двох власних каналах в Telegram та YouTube із загальною аудиторією майже 300 тис. підписників.

Крім того, у своїх коментарях він заперечував факти російських ракетних ударів по українських містах та масових вбивств рашистами мирних людей.

“Блогер також через відеозв’язок брав участь у програмах новин на російських телеканалах як очевидець, який перебуває в Україні та «бачить все на власні очі». Російські журналісти називали його «независимым наблюдателем и мужественным человеком, который показывает правду, что происходит на территории Украины с первого дня спецоперации».”, – розповіли в прокуратурі.

Слідчі повідомили затриманому про підозру за фактом виготовлення та поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчиненого повторно (ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України). Під час обшуків за адресою проживання підозрюваного виявлено мобільні телефони та комп’ютер із доказами незаконної діяльності.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала двох чоловіків з Харківщини та Донеччини, які «полювали» на HIMARS.