СБУ затримала двох російських агентів, які «полювали» на HIMARS

Ілюстративне фото

СБУ затримала двох ворожих агентів, які допомагали росіянам прицільно бити по українських позиціях на фронті. Зрадниками виявилися мешканці Харківської та Донецької областей.

Про це Харків Times довідався з повідомлення управління СБ України в Харківській області.

За оперативною інформацією, затримані – учасники розгалуженої агентурної мережі фсб, які проводили розвідувально-підривну діяльність у прифронтових районах Донеччини.
П’ятьох їхніх спільників було затримано у грудні 2022 та на початку весни цього року.

Нещодавно затримані агенти збирали розвіддані про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території Краматорського району.

“Передусім вони намагались виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем HIMARS та передати відповідні координати агресору. Співробітники СБУ своєчасно викрили, задокументували злочинні дії і затримали обох зловмисників під час виконання ними ворожого завдання.”, – розповіли у СБУ.

У спецслужбі повідомили, що затриманих “мисливців за HIMARS” російська спецслужба дистанційно завербувала на початку повномасштабного вторгнення.

Комунікацію з окупантами вони підтримували через свого родича, що проживає у москві та перебуває «на зв’язку» з кадровими співробітниками фсб. При обшуках за місцями проживання затриманих виявлено мобільні телефони та інші речові докази незаконної діяльності.

За інформацією Офісу генпрокурора, до складу мережі ворожих агентів свідомо увійшли жителі Краматорська Донецької області та Краснограда на Харківщині.

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). За такий злочин передбачене позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне ув’язнення, з конфіскацію майна.

Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їх доправили на Вінниччину для подальших процесуальних дій.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці встановили особи двох зрадників, причетних до викрадання українських патріотів в Ізюмському району Харківської області. Викрадених за навідкою негідників українців російські окупанти жорстоко катували.