На Харківщині торговця “молочкою” судитимуть за забруднення земель

В Чугуївському районі Харківської області виявлено земельні ділянки, забруднені амонієм та нітратами. У забрудненні довкілля обвинувачують директора товариства з обмеженою відповідальністю, основним видом діяльності якого є оптова торгівля молочними продуктами.

Про це Харків Times повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, на підприємстві рідкі відходи виробництва скидали у вигрібну яму і майже не чистили її. Це призвело до подальшого зберігання та накопичення відходів у несанкціонованому місці.

Слідчі вважають, що саме керівник підприємства мав організувати своєчасне вивезення рідких відходів виробництва, шляхом їх скиду з резервуару.

“Директор не вжив необхідних заходів, тим самим порушивши вимоги законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Внаслідок незаконних дій чоловіка земельні ділянки забруднені такими речовинами, як амоній, нітрати тощо.”, – розповіли у прокуратурі.

Експерти підрахували, що обвинувачений спричинив шкоду довкіллю на суму майже 105 тисяч гривень.

Директора ТОВ судитимуть за фактом забруднення земель відходами, шкідливими для довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для довкілля (ч. 1 ст. 239 КК України). Санкція статті передбачає покарання від однієї до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн до 68 000 грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Справу розглядатимуть у Зміївському районному суді Харківської області.

Як повідомляв Харків Times, харківського підприємця підозрюють у забрудненні річки Лопань. За даними слідства, підприємство підозрюваного скидало брудну воду в річку Лопань і на ділянку, де безпосередньо знаходиться виробництво. Дозволи на подібне скидання у підприємства не було.

У серпні 2021 року справу на харківського підприємця про забруднення річки Лопань було передано до суду.

Окрім цього судитимуть директора держпідприємства, на території якого орендар скидав промислові відходи у річку Лопань у Харкові.