Підозрюваному у забрудненні річки Лопань загрожує до п’яти років ув’язнення

Фото: khar.gp.gov.ua

Слідчі підозрюють у службовій недбалості 41-річного очільника держпідприємства, на території якого орендар скидав промислові відходи у річку Лопань у Харкові.

Про це Харків Times повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, тимчасово виконуючий обов’язки директора підприємства уклав договір оренди з ФОП.

Відповідно до угоди, підприємець отримав в оренду нежитлове приміщення, що обліковується на балансі держпідприємства, на території якого він здійснював діяльність з переробки вторинної сировини.

При цьому спеціального дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами орендар не мав.

“Підприємець ігнорував додержання санітарних та екологічних норм та не виконав обов’язок про недопущення зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях, порушуючи чинні вимоги українського законодавства. Крім того, не маючи дозволу на спеціальне водокористування, ФОП самовільно здійснював скид стічних вод та також промислових відходів з труби орендованого приміщення у поверхневі води річки Лопань та в ґрунт.”, – розповіли в прокуратурі.

На думку слідства, т.в.о. директора проявив службову недбалість: він проігнорував самовільне використання підприємцем ділянок землі за межами орендованого приміщення, які фактично перебувають в користуванні держпідприємства, та не попередив забруднення земель.

“«Закривши очі» на те, що відбувається в орендованому приміщенні, підозрюваний своїм халатним ставленням призвів до забруднення земельних ділянок. Державі заподіяна матеріальна шкода на суму майже 350 тис. гривень.”, – повідомили в прокуратурі.

Слідчі повідомили т.в.о. директора держпідприємства про підозру у службовій недбалості, що завдала тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді  позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4 250 грн до 12 750 грн) або без такого.

Як повідомляв Харків Times, харківського підприємця підозрюють у забрудненні річки Лопань. За даними слідства, підприємство підозрюваного скидало брудну воду в річку Лопань і на ділянку, де безпосередньо знаходиться виробництво. Дозволи на подібне скидання у підприємства не було.

У серпні 2021 року справу на харківського підприємця про забруднення річки Лопань було передано до суду.